Placenta Accreta komt vaker voor, maar kan nu makkelijker worden opgespoord, blijkt uit een studie. Een MRI is erg effectief gebleken bij het opsporen van de levensbedreigende zwangerschapscomplicatie die Placenta Accreta wordt genoemd. Dit hebben onderzoekers bekend gemaakt.

Placenta Accreta

Placenta Accreta komt voor wanneer de placenta te diep in de baarmoeder zit, deze kan zich dan hechten aan het spierweefsel. Tijdens de bevalling kan de placenta er delen van de baarmoederwand uit trekken waarbij bloedvaten worden gescheurd, dit betekent een risico op ernstige bloedingen bij de moeder. Doordat er steeds meer keizersneden en andere operaties worden uitgevoerd die littekens op de baarmoederwand achterlaten en doordat vrouwen steeds later in hun leven bevallen, is het aantal vrouwen met accreta dramatisch toegenomen in de afgelopen 20 jaar.

Routine echo’s sporen placenta accreta meestal wel op maar kunnen niet altijd een definitieve diagnose geven, vooral niet wanneer er twijfel in het spel is. In de studie hebben wetenschappers de MRI resultaten en/of operationele/pathologische resultaten van 71 vrouwen vergeleken. De vrouwen moesten een MRI ondergaan na een verdachte echo, een gynaecologisch onderzoek of omdat ze een significant risico hadden op placenta accreta.

De wetenschappers hebben ontdekt dat een MRI 90.1% accuraat was met het aantonen van accreta. “uit onze studie blijkt dat MRI een extreem nuttige aanvulling is op echo’s om deze potentieel levensbedreigende conditie op te sporen” Aldus studieleider Malhotra.

Zorgeloos Zwanger

Iedereen wil een zorgeloze zwangerschap. Een goede voorbereiding is dan het halve werk! Bij een zorgeloze zwangerschap komt vaak meer kijken dan je op het eerste gezicht had gedacht: “Hoe word ik eigenlijk snel zwanger” of “Hoe zit dat met foliumzuur?” En wat als je eenmaal zwanger bent? Natuurlijk is dat geweldig, maar je zult zeker ook vragen hebben: “Wat kan ik doen tegen misselijkheid? Hoe zit het nu met kaas? Ik las dat koffie slecht kan zijn, maar drink dat zo graag, wat nu? Welke testen kan ik het beste laten doen, of wat kan ik doen om de kans op een gezond kindje te verhogen?’ Allemaal logische vragen, want je geniet natuurlijk het meest als je een zorgeloze zwangerschap hebt zonder complicaties! Het consult met een speciaal opgeleide vrouwelijke specialiste helpt je bij al die vragen. Dit is een initiatief van Care for Women in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Klik hier om een afspraak te maken.