Sommige vrouwen ‘voelen’ gewoon dat ze zwanger zijn, anderen weten niets totdat ze een test hebben gedaan. De eerste symptomen zwangerschap verschillen dan ook van vrouw tot vrouw. Toch zijn er wel een aantal symptomen die vaak voorkomen en veel vrouwen zullen herkennen. Care for Women zet ze voor je op een rijtje.

Symptomen zwangerschap: waar komen die vandaan?

Na de bevruchting zoekt de bevruchte eicel een plekje in de baarmoeder, de innesteling. Zodra de eicel is ingenesteld kun je last krijgen van de eerste zwangerschapssymptomen. Dit komt doordat je lichaam hard aan het werk gaat om de baby te ‘maken’ en je lichaam zich voorbereidt op de komende zwangerschap. Er gebeurt dus een heleboel in je lichaam en dat kan je soms merken.

Zwangerschap: de symptomen

De volgende symptomen komen vaak voor aan het begin van een zwangerschap.

  • Zwangerschapsmisselijkheid

Dit is misschien wel het bekendste zwangerschapssymptoom. De misselijkheid begint vaak rond je verwachte menstruatie of een paar dagen eerder. Vooral ’s ochtends voelen de meeste vrouwen zich misselijk, maar dit kan later op de dag terugkomen.

  • Pijnlijke borsten

Als je zwanger bent is de kans dat je last hebt van pijnlijke en gevoelige borsten groot. Je borsten kunnen daarnaast ook in omvang toenemen. De tepels worden vaak donkerder van kleur en het kan zijn dat er meer bobbeltjes op je tepels ontstaan.

  • Krampen

Het is mogelijk dat je in de eerste 8 tot 10 dagen na de eisprong last hebt van krampen in je onderbuik en dat je wat bloed verliest. Dat komt door de innesteling van de embryo in de baarmoeder. Let wel op! Dit gaat dan om maar een klein beetje bloed, dat vaak roze van kleur is.

  • Vermoeidheid

Heb je last van extreme vermoeidheid in combinatie met de bovenstaande symptomen? Dan kan dit duiden op een zwangerschap. Als je zwanger bent is je lichaam sneller moe omdat het bezig is met de zwangerschap. Het is dus logisch dat je meer slaap en rust nodig hebt.

Zwangerschapstest

Bovenstaande symptomen gelden niet voor elke vrouw. Sommige vrouwen hebben alle symptomen, anderen geen enkele. Daarnaast kunnen deze symptomen ook worden veroorzaakt door andere dingen. Je weet dus pas echt zeker of je zwanger bent nadat je een zwangerschapstest hebt gedaan. Dit kun je doen op de eerste dag van je verwachte menstruatie. Een zwangerschapstest meet of het zwangerschapshormoon HCG in je urine zit. Een zwangerschapstest geeft je voor 99% zekerheid en kan je gewoon kopen bij de drogist.

Care for Women en je zwangerschap

Ben je zwanger, wil je zwanger worden of heb je gewoon wat vragen over zwangerschap? De Care for Women specialiste kan je helpen. Zij is zelf ook vrouw en specialiste op het gebied van vrouwelijke hormonen. Ze kan je alles vertellen over wat er in de periode van je zwangerschap gebeurt in je lichaam en wat je kan doen om je lichaam hierop voor te bereiden. Wacht dus niet langer en maak meteen een afspraak. Dat kan 24 uur per dag in onze online webagenda of door te bellen naar 088 442 0442. Een consult bij Care for Women wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed en een verwijsbriefje van je huisarts is niet nodig.