Er is al een tijd veel te doen over borstvoeding; wel of niet? Wat is nou het best voor de baby? Moet verlof langer om langer borstvoeding te kunnen geven? En zo zijn er nog veel meer vragen.

Het is bewezen dat borstvoeding de toekomstige prestaties van de baby op school verbetert, de kans op gedragsproblemen verminderd en kinderen helpt om met stress om te gaan. En mama heeft daar later ook profijt van. Maar wat is er eigenlijk zo gezond aan borstvoeding?

Borstvoeding en DHA

Om te beginnen zit moedermelk vol voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid. De voedingsstoffen die in de melk zitten zijn perfect voor het groeiende kind. Neem bijvoorbeeld DHA, een omega 3 vet. DHA is belangrijk voor het ontwikkelen van de hersenen en het zenuwstelsel. De aanwezigheid van DHA in moedermelk kan ook verklaren waarom kinderen die borstvoeding kregen het academisch beter doen.

Borstvoeding en taurine

Moedermelk bevat ook meer taurine (een aminozuur) dat als belangrijk wordt gezien voor de neurologische ontwikkeling. Pasgeborenen kunnen zelf geen taurine aanmaken, volwassenen wel. Taurine is nodig voor de groei van de hersenen. Het brein verdubbelt namelijk de helft in grootte in het eerste levensjaar, daarom is het heel belangrijk om voedingsstoffen te hebben die de hersenen helpen groeien.

Borstvoeding geeft voorsprong met het immuunsysteem

Moedermelk geeft baby’s ook een voorsprong met het immuunsysteem en onderzoekers denken dat dit te danken is aan in ieder geval een deel van de proteïnen die gevonden worden in moedermelk. Ook bevat moedermelk organismen die nooit nagemaakt kunnen worden. Andere onderzoekers hebben ontdekt dat de darmflora bacteriën die al vroeg aanwezig zijn, een rol spelen in het latere leven. Er is dan minder kans op allergieën, een overactief immuunsysteem of overgewicht.

Borstvoeding en emotionele voordelen

Het geven van borstvoeding heeft ook emotionele en bindende voordelen. Hoewel het wel lastiger is om het hoe en waarom daarvan te verklaren. Hoewel een moeder die haar kindje de fles geeft ook haar baby vasthoudt, heeft het kind daadwerkelijk psychologische binding tijdens de borstvoeding. Bepaalde hormonen, gelukshormonen, komen vrij als de moeder haar kind borstvoeding geeft. De theorie is dat dit de manier is waarop de moeders binding krijgen.

Zorgeloos Zwanger

Iedereen wil een zorgeloze zwangerschap. Een goede voorbereiding is dan het halve werk! Bij een zorgeloze zwangerschap komt vaak meer kijken dan je op het eerste gezicht had gedacht: “Hoe word ik eigenlijk snel zwanger” of “Hoe zit dat met foliumzuur?” En wat als je eenmaal zwanger bent? Natuurlijk is dat geweldig, maar je zult zeker ook vragen hebben: “Wat kan ik doen tegen misselijkheid? Hoe zit het nu met kaas? Ik las dat koffie slecht kan zijn, maar drink dat zo graag, wat nu? Welke testen kan ik het beste laten doen, of wat kan ik doen om de kans op een gezond kindje te verhogen?’ Allemaal logische vragen, want je geniet natuurlijk het meest als je een zorgeloze zwangerschap hebt zonder complicaties! Het zwangerschapsconsult met speciaal opgeleide vrouwelijke specialisten helpt je bij al die vragen. Dit is een initiatief van Care for Women in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Klik hier om een afspraak te maken.