Bewegen, ons lichaam is erop gebouwd. Vooral tijdens je zwangerschap is het belangrijk te blijven bewegen. Bewegen tijdens zwangerschap houdt je spieren en gewrichten soepel, vergroot het uithoudingsvermogen en zorgt voor een goede weerstand tegen ziekten. En het wordt nog beter, van zwangerschapsgym, yoga of heel veel wandelen kun je profijt hebben tijdens je bevalling. Maar wat doe je nu wel en niet tijdens je zwangerschap? Care for Women geeft tips. Ook de Care for Women specialiste kan je hierbij helpen. Maak eenvoudig een afspraak in de webagenda.

Effecten van bewegen tijdens zwangerschap

Bewegen heeft altijd gunstige effecten, zeker ook tijdens je zwangerschap. Zo verklein je het risico op hart- en vaatziekten, heb je minder kans op ouderdomssuiker, krijg of behoud je een goede conditie, sterke botten, een betere spijsvertering en kun je een hoop klachten, zoals verstopping, verminderen. Om een goed effect te merken is het belangrijk om 30 minuten per dag goed te bewegen. Dat half uur per dag hoeft niet heel uitgebreid te zijn. Door de fiets te pakken of te gaan lopen in plaats van de auto of bus te nemen kom je al een heel eind. Het is wel belangrijk dat je intensief beweegt, even doortrappen of lopen dus!

Zwanger, een hoop veranderingen

Tijdens je zwangerschap ondergaat je lichaam een hoop veranderingen. Bijvoorbeeld slappere gewrichten, gewichtstoename, slappe buikspieren, een hogere hartslag en ademfrequentie en een zware baarmoeder. Hierdoor kunnen blessures sneller ontstaan, je spieren en gewrichten worden immers zwaarder belast. Het is verstandig om na de 4e maand van je zwangerschap geen oefeningen meer te doen waarbij je lang op je rug moet liggen. Je zware baarmoeder drukt dan op de buikslagader, hierdoor kan het zijn dat er niet voldoende bloed naar je kindje stromen. Het kan voorkomen dat je tijdens of na het sporten signalen van je lichaam krijgt dat je overbelast bent. In dat geval is het verstandig om te stoppen en de volgende keer minder intensief te bewegen of een andere sport te beoefenen. Signalen kunnen zijn:

  • Pijn in je gewrichten
  • Pijn in je buik
  • Pijn in je bekken
  • Duizeligheid
  • Een harde buik
  • Erge vermoeidheid

Tijdens het sporten verlies je extra veel vocht door je zwangerschap. Het is daarom belangrijk om genoeg te drinken, zo vul je het verloren vocht goed aan.

Welke sport kies je?

Door je zwangerschap kun je niet alle sporten meer beoefenen. Het is bijvoorbeeld niet handig om te gaan duiken, bergbeklimmen, autoracen of een vechtsport te kiezen. Gelukkig zijn er heel veel andere sporten die je wel kunt blijven beoefenen als je zwanger bent! Kies bijvoorbeeld voor;

  • Wandelen: met goede wandelschoenen en niet té strak zittende kleding kun je een flink stuk wandelen
  • Fietsen: zorg voor een goede afstand tussen het stuur en je buik
  • Zwemmen: in het water heb je minder last van je zware buik waardoor je ontspannen kunt bewegen
  • Golfen
  • Zwangerschapscursussen
  • Yoga, bij zwangerschapsyoga zijn oefeningen speciaal afgestemd op het zwangere lichaam en de aanloop naar de bevalling

Na de bevalling

Als je net bevallen bent is het belangrijk om de eerste weken goed uit te rusten, geniet ook van je kindje! Daarna is het juist goed om weer te gaan bewegen. Je spieren zijn erg verslapt door de zwangerschap en bevalling. Door te bewegen krijg je weer kracht terug. Wel is het handig om rustig te beginnen, loop bijvoorbeeld kleine stukjes of doe (schuine)buikspieroefeningen. Je kraamhulp of Care for Women specialiste kan je helpen met het vinden van geschikte oefeningen.

Care for Women is er voor jou

Ben jij zwanger en heb jij vragen over bewegen tijdens de zwangerschap? Maak dan een afspraak met een Care for Women specialiste bij jou in de buurt! Je kunt natuurlijk ook bij haar terecht met alle andere vragen over je zwangerschap zoals voeding, roken, alcohol en gewicht. Na je bevalling ben je bij haar aan het goede adres voor het ontzwangeren.