Als je tijdens het eerste semester van de zwangerschap alcohol drinkt, heb je meer kans om een agressief en ongehoorzaam kindje te krijgen. Zwanger zijn is een hele bijzondere periode, er groeit de komende maanden een klein wondertje in je buik! Het is belangrijk dat je goed voor het kindje zorgt, want er zijn veel schadelijke risicofactoren. Eén van die schadelijke risicofactoren is alcohol.

Er is een groot risico dat als je tijdens het eerste semester van de zwangerschap meerdere alcoholische dranken per dag nuttigt, het slechte gedrag van je kindje verdrievoudigd. Dat blijkt uit vergelijking met andere moeders die minder of niet dronken. Bij een later stadium van de zwangerschap was dat niet te vergelijken. Alcohol tijdens de zwangerschap is een risicofactor voor het kindje en daardoor kan een gedragsstoornis optreden.

Discussies over alcoholgebruik tijdens zwangerschap

Er wordt de laatste jaren veel gediscussieerd over alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. In 2007 raadde de Britse overheid alcohol volledig te verwijderen uit het dieet, dit gold ook voor vrouwen die zwanger probeerden te raken. Voor 2007 werd gezegd dat aankomende moeders per week wel één of twee drankjes konden drinken.
Het beste is om helemaal geen alcohol te drinken tijdens je zwangerschap. Het effect van alcohol ligt aan het stadium van de zwangerschap waarin alcohol is gebruikt en aan de hoeveelheid. Alcoholgebruik in het eerste semester van de zwangerschap geeft het meeste risico op ernstige lichamelijke afwijkingen van je kindje, terwijl alcoholgebruik in een later stadium meer kans geeft op problemen met de geestelijke ontwikkeling, groeistoornissen of een miskraam.
Om nadelige effecten van alcohol op je kindje te voorkomen, is het van belang dat vrouwen tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding helemaal geen alcohol gebruiken.

De risico’s van alcohol tijdens zwangerschap

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan een specifiek probleem veroorzaken bij de foetus, het ‘foetaal alcoholsyndroom’. Bij dit syndroom heeft de baby een groot aantal beschadigingen opgelopen. Die beschadigingen zijn niet alleen beperkte lichamelijke, maar ook geestelijke ontwikkeling.

Geboorteafwijkingen als gevolg van alcoholgebruik door de moeder tijdens de zwangerschap zijn blijvend. Kinderen die geboren worden met het foetaal alcoholsyndroom blijven hun hele leven achter in lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Vrouwen die veel drinken lopen bovendien een hoger risico onvoldoende voedingstoffen in te nemen, en ook dat is ongunstig voor de ontwikkeling van de baby.

Care for Women helpt 

Wil je meer weten over zwangerschap en zwanger worden? Maak dan een afspraak bij een van de Care for Women specialisten.