Verzuim tijdens de overgang

Care for Women Icon
Care for Women Icon

De overgang, een periode die vaak ernstig onderschat wordt. Het gaat wel over, het hoort erbij. Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 80% van de vrouwen in Nederland te maken krijgt met overgangsverschijnselen. Het gaat om een 1,6 werkende vrouwen in deze leeftijd en die groep is groeiende.  Omdat de overgang gemiddeld zo’n 7 tot 10 jaar duurt is de kans op uitval door overgangsklachten bij vrouwen in de leeftijd 45 tot 55 jaar groot.

Onderzoek naar verzuimcijfers tijdens de overgang

Onderzoekers van het Nij Smellinghe Ziekenhuis in Drachten concludeerden in een grootschalig Nederlands onderzoek, dat maar liefst 1/3 van de werkende vrouwen in de leeftijd van 45 - 50 jaar regelmatig uit het arbeidsproces valt door overgangsklachten zoals slapeloosheid door opvliegers, gewrichtsklachten en depressie.

De onderzoekers zijn van mening dat dit ziekteverzuim maatschappelijke aandacht verdient en dat werkgevers zich vaak nog niet bewust zijn dat veel verzuim door de overgang komt. Ook concludeerden zij dat werkgevers nog zelden voorlichting aan werkneemsters van die leeftijd geven. En dat is jammer, want dat zou veel onnodig ziekteverzuim kunnen voorkomen.

Cijfers Ziekteverzuim en is het overgang of een Burn-out

  • Ongeveer een derde deel van het ziekteverzuim van gezonde werkende vrouwen in de overgangsleeftijd wordt veroorzaakt door overgangsklachten.
  • Overgangsklachten nog vaak worden verward met een depressie of burn-out.
  • Twee derde van de vrouwen in de overgangsleeftijd aangeeft dat de overgang zeker invloed heeft op het werk. 
  • Vrouwen met overgangsklachten, zoals opvliegers en nachtelijke transpiratie, maar liefst 4 keer zoveel kans op een depressie hebben.
  • Een deel van de vrouwen zelfs stopt met werken vanwege overgangsklachten

 

Wat kunnen wij voor jouw bedrijf betekenen

We verzorgen verschillende in company programma’s die de managers, bedrijfsartsen en medewerkers ondersteunen op het gebied van hormonale disbalans. Ons doel is om de vrouwen in het arbeidsproces te houden en het verzuim naar beneden te krijgen.

Vaak lijken bv burn-out, depressie klachten op klachten die voorkomen uit hormonale disbalans denk aan PMS en overgangsklachten. Dit leidt niet alleen tot onnodig verzuim, maar helaas vaak ook tot verstoringen in de arbeidsrelatie. Onbegrip en verkeerde diagnostiek zijn daar vaak de oorzaak van. Dat is jammer, want meestal zijn dit soort situaties door goede voorlichting en juiste diagnostiek goed te verhelpen en te voorkomen.

Wij Care for Women zijn een organisatie die zich al meer dan 20 jaar inzet voor vrouwen met hormonale problemen. De speciaal opgeleide Care for Women specialisten zijn verspreid over ongeveer 150 praktijken in heel Nederland en zijn zowel regulier als alternatief opgeleid. We maken gebruik van gerichte adviezen, een concreet behandelplan. Dit zorgt voor een effectiviteit boven de 80%. En een klanttevredenheid van 8,9% en na 2 á 3 consulten zijn de klachten al zover verminderd. 

Nieuwsgierig geworden? Wil je meer weten welke diensten Care for Women aanbiedt? Lees hier verder.

Bronnen:
Onderzoek van het Nij Smellinghe Ziekenhuis
Studie relatie menopauzeklachten op werkvermogen

ZonMw- Signalement- Seksepecifieke gezondheidszorg
ZonMW signalement WH

WhatStudy!
Migraine