Verzuim tijdens de maandelijkse menstruatie

Care for Women Icon
Care for Women Icon

De menstruatie komt maandelijks terug en zorgt bij veel vrouwen voor klachten. Buikpijn, rugpijn, hoofdpijn en stemmingswisselingen zijn slechts een kleine selectie van redenen voor verzuim. Vaak kortdurend, maar maandelijks terugkerend. Inmiddels zijn er wel zo’n 150 verschillende klachten gedefinieerd, die gerelateerd kunnen zijn aan de hormonale veranderingen van de menstruatie. De gevolgen voor het bedrijfsleven hiervan zijn enorm, blijkt uit onderzoek. Alleen al de indicatie menstruele migraine kost de maatschappij jaarlijks ongeveer 1,7 miljard euro.

Onderzoek naar verzuimcijfers tijdens de maandelijkse menstruatie

Het effect van klachten rondom de maandelijkse menstruatie op het arbeidsproces, is minder onderzoek naar gedaan. Toch laten verschillende onderzoeken de impact van deze klachten zien. Zo toonde Engels onderzoek aan dat vrouwen die last hadden van menstruele migraine maar liefst 4,2 dagen per drie maanden missen ten opzichte van 2,4 dagen bij vrouwen zonder menstruele migraine. Tel hierbij op dat de vrouwen uit dit onderzoek ook nog eens aangaven dat na 6 dagen werkhervatting de productiviteit pas op de helft van de normale productiviteit zit. Onafhankelijk NIPO onderzoek toonde aan dat in Nederland maar liefst 1 op de 12 vrouwen rond de menstruatie last heeft van migraine volgens de officiële criteria van de International Headache Society (IHS). Van deze vrouwen werd maar liefst 45% ernstig belemmerd in hun werk.

Ziekteverzuim door hormonale problemen verdient maatschappelijke aandacht. Het vraagt erom dat werkgevers zich bewust worden dat verzuim door hormonale problemen veroorzaakt kan worden. Met de juiste diagnostiek, herkenning en erkenning zou veel onnodig (langdurig) ziekteverzuim worden voorkomen.

Cijfers Ziekteverzuim menstruatie

  • Ruim 300.000 vrouwen in Nederland last hebben van menstruele migraine.
  • Vrouwen met menstruele migraine gemiddeld 4,2 dagen per kwartaal verzuimen, t.o.v. 2,4 dagen per kwartaal bij vrouwen zonder deze migraine. 45% van de vrouwen met menstruele migraine aangeeft hier last van te hebben bij het verrichten van hun werk.
  • Na 6 dagen werkhervatting de productiviteit pas op de helft van de normale productiviteit blijkt te zitten.
    Naast menstruele migraine ook hevige, langdurige en onregelmatige menstruatie belangrijke factoren voor verzuim blijken te zijn en in de gynaecologie zelfs behoren tot de meest voorkomende klachten.
  • Maar liefst 20 procent van de vrouwen last heeft van ongewoon hevig menstrueel bloedverlies. Dat zijn in Nederland maar liefst 800.000 vrouwen in de leeftijd van 35 tot 55 jaar.
  • Vrouwen met het premenstrueel syndroom zich vaak enkele dagen ziek melden rond de menstruatie.
  • Behandeling voor de meeste vrouwen heel goed mogelijk is, op een snelle en eenvoudige manier.

Wat kunnen wij voor jouw bedrijf betekenen

We verzorgen verschillende in company programma’s die de managers, bedrijfsartsen en medewerkers ondersteunen op het gebied van hormonale disbalans. Ons doel is om de vrouwen in het arbeidsproces te houden en het verzuim naar beneden te krijgen.

Vaak lijken bv burn-out, depressie klachten op klachten die voorkomen uit hormonale disbalans denk aan PMS en overgangsklachten. Dit leidt niet alleen tot onnodig verzuim, maar helaas vaak ook tot verstoringen in de arbeidsrelatie. Onbegrip en verkeerde diagnostiek zijn daar vaak de oorzaak van. Dat is jammer, want meestal zijn dit soort situaties door goede voorlichting en juiste diagnostiek goed te verhelpen en te voorkomen.

Wij Care for Women zijn een organisatie die zich al meer dan 20 jaar inzet voor vrouwen met hormonale problemen. De speciaal opgeleide Care for Women specialisten zijn verspreid over ongeveer 150 praktijken in heel Nederland en zijn zowel regulier als alternatief opgeleid. We maken gebruik van gerichte adviezen, een concreet behandelplan. Dit zorgt voor een effectiviteit boven de 80%. En een klanttevredenheid van 8,9% en na 2 á 3 consulten zijn de klachten al zover verminderd. 

Nieuwsgierig geworden?
Wil je meer weten welke diensten Care for Women aanbiedt?
Lees hier verder.

Bronnen:
ZonMw- Signalement- Seksepecifieke gezondheidszorg
ZonMW signalement WH

Gezondheidsplein
Menstruele migraine

Baarmoederpoli
Hevig menstrueel bloedverlies

WhatStudy!
Migraine

Recente berichten

Categorieën

Aantoonbaar Beter

Care for Women is aangesloten bij Aantoonbaar Beter. Dit houdt in dat Care for Women werkt volgends de Practice Based Evidence methode.