Urineverlies

Urineverlies, wat is het?

Urineverlies is een ander woord voor het niet op kunnen houden van de plas (urine). Naarmate de blaas met urine gevuld raakt, ontspant de blaas spier zich tot dat de blaas ongeveer 400 millimeter bevat. Hierdoor ontstaat er een een aandrang om te plassen, maar onder invloed van de wil is het mogelijk om dit uit te stellen.

Onvrijwillige urinelozing komt bij zeer veel mannen en vrouwen voor (1 op de 30 mensen). Het is een kwaal die bijzonder vervelend en vernederend kan zijn. Er zijn twee soorten incontinentie namelijk;

 • Stressincontinentie
  (Urineverlies bij hoesten, perzen of niezen)
 • Urge- of aandrangincontinentie
  (Urineverlies vrijwel meteen na het krijgen van aandrang)

Overgang en urineverlies

Rond het 45e jaar begint bij de meeste vrouwen de overgang. De overgang gaat vaak gepaard met overgangsklachten. Spontane urineverlies is één van de meest voorkomende overgangsklachten.

Overgang, wat is het en wanneer begint het?

Door het tekort aan oestrogeen dat in de overgang ontstaat, wordt de binnenbekleding van de plasbuis erg dun, waardoor dit niet meer zo goed afsluit als vroeger. Ook worden weefsels rond de plasbuis slapper en zijn ze minder goed doorbloed geraakt door de lagere hoeveelheid oestrogeen. Op zich is dit niet de reden waardoor men incontinent wordt. Wanneer je bekkenbodem al beschadigd is door bijvoorbeeld de zwangerschap, kan dat net genoeg zijn om wel incontinent te worden.

De overgang is een fase in je leven waarin je van vruchtbaar onvruchtbaar wordt. Vanaf dat moment kun je niet meer zwanger worden. De ”natuurlijke” onvruchtbaarheid ontstaat doordat je eierstokken langzamerhand uitgewerkt raken.

Urineverlies, hoe kom ik eraan?

Je kan last krijgen van urineverlies door o.a.:

 • Een verslapping van je bekkenbodemspieren, kring- en sluitspieren
 • Na de overgang
 • Bij overgewicht
 • Na een (baarmoeder) operatie
 • Bij botbreuken van de rug, heup of bekken

In de meeste gevallen kan iemand prima van de incontinentie en het urineverlies afgeholpen worden. Als je niet met deze factoren te maken hebt gehad en toch te maken hebt met urineverlies en verslapte spieren, dan kan dat komen door een onjuiste lichaamshouding en een onjuiste manier van plassen. Ook hier kun je vanaf komen, het is dus niet nodig om met deze vervelende klachten rond te lopen.

Overgang en urineverlies, Care for Women biedt hulp

Vrouwen die last hebben van urineverlies schamen zich meestal voor hun probleem. Incontinent zijn is een taboe. Heb jij last van urineverlies of andere overgangsklachten? Hier is gelukkig goed iets aan te doen. Hoe hangt af van verschillende aspecten. Inmiddels zijn er voldoende mogelijkheden om ook een oplossing te vinden die echt bij jou past! De Care for Women specialiste is zelf vrouw en helpt je graag door deze vervelende periode heen. Je kunt zonder verwijzing van de huisarts bij haar terecht, daarnaast vergoeden de meeste zorgverzekeraars een consult vanuit de aanvullende zorgverzekering. Benieuwd welke specialiste bij jou in de buurt zit gevestigd? Kijk dan in onze online webagenda. Of neem voor meer informatie of een afspraak telefonisch contact op met de assistente van de Care for Women specialiste, zij is te bereiken via het landelijke telefoonnummer: 088-4420442.

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Care for Women Webshop

Met zelfzorgmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor vrouwen die last hebben van schommelende hormonen.

N

Kenniscentrum

In het grote kenniscentrum in Amersfoort worden opleidingen en cursussen voor professionele zorgverleners gegeven.

N

Tienduizenden vrouwen geholpen

Als de grootste professsionele gezondheidsorganisatie op het gebied van vrouwen en hun hormonen zijn er bij ons al tienduizenden vrouwen geholpen.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.