Prikkelbaarheid

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Last van prikkelbaarheid rondom je menstruatie? Je bent niet de enige. Heb je het idee dat je relaties er onder lijden? Dan is het tijd om er iets aan te doen!

Iedereen is wel eens prikkelbaar. Door stress, slecht slapen of omdat je gewoon een off day hebt. Zo’n 50% van de vrouwen heeft meer last  van prikkelbaarheid in de dagen voorafgaand aan de menstruatie. Prikkelbaarheid en spanning rondom de menstruatie komt dus heel vaak voor. En dat is vaak niet bevorderlijk voor je relaties of je werk. Gelukkig kun je er iets aan doen!

Prikkelbaar rondom je menstruatie, hoe komt het?

Dit komt door de veranderende hormonen rondom je menstruatie. Die maken je gevoeliger voor prikkels en spanning. Hormonen kunnen je gemoedstoestand beïnvloeden. Onderzoek heeft aangetoond dat vooral het hormoon oestrogeen direct invloed heeft op je serotoninegehalte, ook wel je geluk hormoon genoemd. Schommelt je oestrogeen, dan kan het zijn dat ook je serotonine mee schommelt.

Prikkelbaarheid en spanning kunnen ook onderdeel zijn van PMS. Dan houden deze klachten langer aan dan de 1 of 2 dagen voorafgaand aan je menstruatie. Bij PMS zien we vaak meerdere klachten, zowel lichamelijk als psychisch. Heb je het idee dat dit bij jou ook zo is? Dan is hulp noodzakelijk.

Prikkelbaarheid rondom de menstruatie, hoe werkt het?

Prikkelbaarheid is een reactie op prikkels die komen vanuit je omgeving. Hoe langer de prikkel duurt, hoe heftiger jouw reactie is. Bijvoorbeeld: je bent druk aan het werk en je collega heeft de muziek aanstaan op een zender die jou irriteert. Na verloop van tijd ben je het zo zat, dat je boos naar haar toeloopt en met een ruk de radio uit het stopcontact rukt. Dat is prikkelbaarheid. Een prikkel vanuit je omgeving geeft bij jou een reactie.

Bij prikkelbaarheid gebeuren 2 dingen:

  • In het eerste stadium zie je dat je als een reflex reageert op de prikkel. Het doel hiervan is de ander te ontmoedigen door te gaan met het gene wat de prikkel bij jou veroorzaakt. Dit doe je door te laten zien dat je het storend vindt wat er gebeurt. Praktisch terug naar het voorbeeld: door boos aan te komen lopen en de stekker uit het stopcontact te rukken, zal je collega waarschijnlijk ontmoedigd worden en de radio voortaan uitlaten.
  • Het tweede stadium is meer psychisch. Namelijk het bevredigde gevoel dat bij jou ontstaat als je je frustratie hebt afgereageerd.

Vaak leidt prikkelbaarheid bij aanhoudende prikkels tot spanning en uiteindelijk escalatie. Maar is dit ook handig en de juiste oplossing? Waarschijnlijk niet. Daarom zie je ook vaak dat als iemand geprikkeld is of onder spanning staat, er kleine of grote conflicten rondom iemand ontstaan omdat anderen het gedrag niet accepteren.

Prikkelbaarheid en pms, wat kun je doen?

Als prikkelbaarheid tijdens de menstruatie een grote invloed op je functioneren begint te krijgen, dan wordt het echt tijd om professionele hulp in te schakelen. Het kan zijn dat de prikkelbaarheid onderdeel is van PMS en dat is vaak niet zelf op te lossen. De klacht ontstaat dan door een hormonale disbalans. Aangezien je menstruatie jarenlang duurt, kun je hier beter hulp voor zoeken. 

De Care for Women specialiste kan voor je uitzoeken welke menstruatieklachten veroorzaakt worden door schommelende hormonen, wat er nog meer speelt en vanuit het totaalplaatje een gericht behandelplan maken dat past bij jou en je leefstijl. Dit scheelt je de aanschaf van verkeerde producten en daarnaast zal je merken dat de behandeling veel effectiever is. En waarom niet? Je kunt terecht zonder verwijzing van de huisarts en het consult wordt vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering.  Waar wacht je nog op?

Recente berichten

Categorieën

Aantoonbaar Beter

Care for Women is aangesloten bij Aantoonbaar Beter. Dit houdt in dat Care for Women werkt volgends de Practice Based Evidence methode.