De feestdagen staan weer voor de deur. Een periode waarin iedereen rent en vliegt om alles maar op tijd in huis te hebben voor onder andere het kerstdiner.

Tegenwoordig hoor je de kerstnummers in november al op de radio, terwijl de pepernoten nog in de winkel liggen. Sinterklaas en kerst zijn voor de meeste mensen de drukste perioden van het jaar. Het haar moet nog ‘even’ gedaan worden, er moet een nieuw kledingsetje aangeschaft worden en niet te vergeten moet ook dit jaar een leuk kerstprintje op de nagels getekend worden door de manicure.

Met al dat ‘moeten’ kom je er bijna niet omheen om bovenmatig gestrest te raken. En laat net bovenmatige stress het laatste zijn wat we willen tijdens de feestdagen. Vooral tijdens de overgang is stress een factor die je liever vermijdt. Stress kan er namelijk voor zorgen dat overgangsklachten verergeren.

Wist je dat ruim 80% van alle vrouwen die de overgang naderen, klachten hebben die bij de overgang horen? Typische overgangsklachten zijn: opvliegers, stemmingswisselingen, nachtelijk transpireren, gewrichtspijn en slaapproblemen.

Ruim 1,6 miljoen Nederlandse vrouwen hebben last van overgangsklachten. Blijf hier niet mee rondlopen! De Care for Women specialist is zowel regulier als alternatief opgeleid en kan dus op basis van de klachten samen met jou kijken naar de beste behandeling.


Signalen van stres

Het lichaam geeft bij stress diverse signalen uit om het rustiger aan te gaan doen, en probeert zo te vertellen dat er iets moet gaan veranderen. Klachten die vrouwen kunnen ervaren door stress zijn onder andere: hoofdpijn, slapeloosheid, overgevoelig voor prikkels, concentratieproblemen en vermoeidheid.

Stress is voor niemand goed, of je nu in de overgang bent of niet. Care for Women helpt je graag om decemberstress te voorkomen en geeft je de volgende tips om te ontstressen:

1. Maak gebruik van ademhalingsoefeningen. Ademhalingsoefeningen kan je doen tijdens het autorijden op weg naar je familie/vrienden of tijdens het maken van de kerstmaaltijd.

2. Plan een wandeling in om te ontspannen. Een wandeling in de buitenlucht is voor iedereen goed, dus neem de rest van je familie/vrienden gezellig mee. Je pakt hiermee gelijk twee vliegen in 1 klap. Je komt aan je 30 minuten lichaamsbeweging en het werkt ontspannend, vooral als je van de natuur en ruimte om je heen kunt genieten.

3. Geniet van al het (lekkere) eten en de mensen om je heen. Eet hierbij voldoende groente en fruit. Ook tijdens het diner en het dessert.

4. Wees niet te streng voor jezelf. Probeer bewust te zijn van het feit dat niemand perfect is en dat als iets net even anders loopt dan je had gepland, dat niet erg is!

Naast alle bovengenoemde tips is het vooral belangrijk om te genieten. Geniet van de mooie tijd samen met familie en/of vrienden!


Wij wensen je stressloze feestdagen en een voorspoedige overgang naar het nieuwe jaar.