Pas 40 jaar en je menstruatie is nu al gestopt? Dan kan het zijn dat je in de vervroegde menopauze zitt, ook wel ‘’Prematuur Ovarieel Falen’’ of ‘’POF’’ genoemd. Ook al ben je vervroegd aan de menopauze begonnen, je kunt er flink last van hebben. Wil jij met iemand praten over je klachten? Of wil je graag weten wat je kunt doen aan die opvliegers en stemmingswisselingen? Maak dan eens een afspraak met een Care for Women specialiste. Zij kan je adviseren en helpen die menopauze goed door te komen.
Vervroegde menopauze, wat is dat precies?
De vroege menopauze is het niet meer ongesteld worden voor het veertigste levensjaar, gedurende een periode langer dan 4 maanden. Ongeveer 1 op de 100 vrouwen komt in de overgang voor haar veertigste jaar, 1 op de 1000 voor haar dertigste jaar! De vervroegde menopauze ontstaat doordat de eierstokken niet meer werken. Dat houdt in dat er geen eiblaasjes meer groeien en er dus geen eisprong meer plaatsvindt. Jij merkt dat doordat je niet meer ongesteld wordt en wellicht last krijgt van overgangsklachten. Doordat je in de menopauze zit wordt de kans op botontkalking en hart-en vaatziekten ook groter. Om dit risico zo klein mogelijk te houden is een gezonde leefstijl erg belangrijk. Daarnaast kun je hiermee je overgangsklachten verminderen.
Er bestaan verschillende oorzaken van een te vroege menopauze. Een aantal daarvan zijn een beschadiging of verwijdering van de eierstokken, enzymenafwijkingen, erfelijke afwijkingen en auto-immuun ziekten. Bij ongeveer 70 procent van de vrouwen wordt de oorzaak van de vroege menopauze niet duidelijk.
Menopauze en bijkomende klachten
De klachten waar je last van zou kunnen krijgen zijn vergelijkbaar met de klachten die optreden bij een normale menopauze. Typische overgangsklachten zijn opvliegers, hevige transpiratie, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, droge huid, vaginale droogte, geen zin in seks, vermoeidheid en pijnlijke gewrichten. Deze klachten kunnen eventueel leiden tot spanningen met je omgeving.
Vroege menopauze en de verwerking
Veel vrouwen voelen zich vroeg oud en geven hun lichaam de schuld dat zij haar in de steek heeft gelaten. Ook zijn veel vrouwen bang dat zij lichamelijk en geestelijk snel zullen aftakelen. Naast de lichamelijke klachten ontstaan dan negatieve gevoelens die weer invloed kunnen hebben op relaties en de omgeving. Voor vrouwen die een kinderwens hadden, kan de verwerking extra moeilijk zijn.
Ben je 40 en al een lange tijd niet meer ongesteld geworden? Vermoed je dat je in de overgang zit en weet je niet meer wat je moet doen? Maak dan eens een afspraak bij een van de Care for Women specialistes en praat over je angsten en onzekerheden. De specialistes zijn zelf ook vrouw en altijd dicht bij je!