Veel vrouwen gebruiken medicijnen en hormonen om overgangsklachten te verminderen. Maar wist je al dat gezond eten ook kan helpen? Hier geeft Care for Women een aantal tips. Heb je meer tips nodig of heb je andere vragen? Maak dan eens een afspraak bij de Care for Women specialiste, zij kan je verder helpen. Een afspraak maak je eenvoudig in de webagenda.

Overgangsklachten en gezond eten

Sommige voedingsstoffen kunnen overgangsklachten zoals opvliegers, hevige transpiratie en een prikkelbaarheid, verminderen. Natuurlijk is het altijd goed om een gezond voedingspatroon na te leven, maar de kans is groot dat je door gezonde voeding ook zonder problemen de overgang door komt. In bepaalde voeding zitten stoffen die hierbij kunnen helpen.

Soja en de overgang

In soja zitten stoffen die bekend staan als fyto-oestrogenen. Deze plantaardige oestrogenen vormen een goede aanvulling op je ‘eigen’ vrouwelijke hormonen, de oestrogenen. Fyto-oestrogenen vind je in bijna alle groenten, fruit en granen, alleen de hoeveelheid verschilt. Er zijn aanwijzingen dat soja overgangsklachten kan verminderen. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat Japanse vrouwen minder last hebben van de overgang dan westerse vrouwen. Mogelijk wordt dit veroorzaakt doordat Japanse vrouwen gedurende hun leven meer soja eten dan westerse vrouwen.

Water tijdens de overgang

Iedereen weet het inmiddels, water drinken is goed voor je gezondheid. Het helpt om af te vallen doordat je een vol gevoel krijgt, het voert afvalstoffen af uit het lichaam en wordt gebruikt om de lichaamstemperatuur stabiel te houden. Ook tijdens de overgang is het van belang om voldoende water te drinken, dit helpt om je opvliegers te verminderen.

Vezels tijdens de overgang

Vezels, iedereen heeft het erover maar wat doen ze nou precies? Vezels zijn gezond omdat ze je spijsvertering stimuleren en darmkanker blijken te voorkomen. Ook geven vezels je eerder het gevoel dat je vol zit en verwijderen ze giftige stoffen uit je lichaam. Tijdens de overgang blijken vezels heel belangrijk te zijn omdat ze de oestrogeenspiegel in je lichaam regelen.

De Care for Women specialiste biedt hulp

Heb je vragen over de overgang? Of wil je weten wat er nog meer kan helpen tegen overgangsverschijnselen? De Care for Women specialiste is een professional op het gebied van vrouwengezondheid. Zij is zelf ook vrouw en weet dus als geen ander waar jij mee te maken krijgt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten al vanuit de aanvullende pakketten, zonder dat een verwijzing van je huisarts nodig is. Maak eenvoudig zelf een afspraak via de webagenda of bel 088-4420442. Er is altijd een specialiste bij jou in de buurt.