Lichaamsbeweging is gezond en belangrijk voor iedereen, maar tijdens de overgang neemt het belang alleen maar toe. In die periode van je leven kan beweging je helpen om psychische en lichamelijke klachten te verminderen of zelfs volledig tegen te gaan. Als je vragen hebt over de overgang kun je terecht bij de Care for Women specialiste. Zij kan je alles vertellen over deze bijzondere periode en helpt je de klachten te verminderen. Een afspraak maak je eenvoudig zelf.

Voordeel lichaamsbeweging tijdens overgang?

De overgang is een periode waarin bepaalde aandoeningen ineens de kop op kunnen steken. Voorbeelden van zulke aandoeningen zijn botontkalking en hart- en vaatziekten. Doordat de beschermende werking van het hormoon oestrogeen wegvalt tijdens de overgang steken deze aandoeningen ineens de kop op. Is hier dan niets aan te doen? Het dalen van de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam kun je niet veranderen, maar je kunt je wel proberen te wapenen tegen de gevolgen hiervan. Door te sporten neemt bijvoorbeeld de belastbaarheid van botten en spieren toe, ook de hartspier heeft hier voordeel van. Zo verklein je het risico op hart-en vaatziekten en botontkalking al voordat de overgang in volle gang is. Daarnaast zorgt beweging ervoor dat je gemakkelijker op gewicht blijft en verminder je hiermee het cholesterolgehalte. De grote boosdoener bij hart- en vaatziekten is cholesterol, het is dus gunstig dit op een goed niveau te houden.

Psychisch voordeel lichaamsbeweging

Niet alleen voor je lichaam is beweging gunstig, ook je geest heeft er iets aan! Veel mensen hebben na het sporten een fijn gevoel, het geeft energie en zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit. Lichaamsbeweging heeft dus ook invloed op je humeur. Daardoor kan het helpen bij het bestrijden en voorkomen van lichte vormen van depressiviteit. Een soortgelijk effect is zichtbaar bij lusteloosheid, chronische vermoeidheid, een burn-out en bij de meeste psychische overgangsklachten. Hoewel het soms moeilijk is loont het om toch te gaan bewegen, zo kunnen overgangsverschijnselen als angst, opvliegers, prikkelbaarheid of slecht slapen aangepakt worden.

Hulp nodig?

Heb je vragen of kun je wel wat hulp gebruiken tijdens de overgang? De specialisten van Care for Women zijn er voor jou. Ze weten precies wat er in je lichaam gebeurt en belangrijker, hoe je de klachten kunt verminderen. Tijdens een consult komen ze tot een individueel advies, toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Blijf niet langer met je klachten rondlopen maar maak een afspraak bij jou in de buurt.