Iedereen heeft weleens last van stemmingswisselingen. Een vervelend nieuwtje of een nare gebeurtenis kan ervoor zorgen dat je stemming ineens omslaat. Dat is heel normaal. Vrouwen in de overgang hebben vaak meer last van stemmingswisselingen. Stemmingswisselingen tijdens overgang wordt door vrouwen gezien als de meest vervelende klacht. Vooral omdat de oorzaak niet altijd duidelijk is. Zo hebben vrouwen in de overgang vaak onverklaarbare huilbuien, angsten of depressieve gevoelens. Aan stemmingswisselingen is gelukkig vaak wat te doen. Hoe, dat hangt af van verschillende aspecten.

Stemmingswisselingen tijdens overgang

Stemmingswisselingen kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn dit lichamelijke oorzaken. Één daarvan is het wisselen van je hormoonspiegels in je lichaam. De klachten treden vaak op rondom de menstruatie en tijdens de overgang. Dit staat in verband met je hormoonhuishouding. Wanneer deze uit evenwicht is door de menstruatiecyclus of de overgang, veroorzaakt dit onder anderenmenstruatieklachten. Bij hormoonproductie spelen factoren als slaap, stress en voeding een belangrijke rol.

Andere overgangsverschijnselen

Naast stemmingswisselingen zijn er nog veel andere overgangsverschijnselen. De meest voorkomende zijn de opvliegers, maar daarnaast heb je ook nog:

Er zijn veel vervelende overgangsklachten. Toch vinden de meeste vrouwen stemmingswisselingen tijdens overgang de meest vervelende klacht. Dat komt onder andere door het feit dat je niet alleen jezelf er mee belast, maar ook anderen doordat jouw stemming ieder moment kan omslaan. Het ene moment ben je blij en het volgende moment ga je tekeer tegen je vriend, man, zoon of dochter.

Stemmingswisselingen en de hulp daarbij

Duizenden vrouwen hebben een consult gehad bij Care for Women en onderzoek door zorgverzekeraar Menzis en de Avans Hogeschool liet zien dat maar liefst 98% hier bijzonder tevreden over was. De Care for Women specialiste is gespecialiseerd in overgangsklachten en andere hormonale problemen. Daarnaast is ze zelf ook vrouw. Maak dus ook eens een afspraak! Dat kan makkelijk via de online webagenda of door te bellen naar 088 442 0442. Een consult bij Care for Women wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed en een verwijzing van je huisarts is niet nodig.