OpvliegersOpvliegers, vrijwel elke vrouw in de overgang heeft er last van. Het is misschien ook wel het meest bekende verschijnsel van de overgang. Heftige warmteaanvallen en transpiraties zijn er kenmerkend van. Ze kunnen je elk moment van de dag overkomen en je bezigheden verstoren. Helaas worden ze vaak onderschat, ondanks dat ze voor veel ongemakken zorgen.

Hoe ontstaan ze precies?

Een opvlieger wordt meestal omschreven als een plotseling opkomend gevoel van warmte dat zich razendsnel vanaf je borst verspreidt over je hoofd, hals, en soms over je hele lichaam. Maar waar komen opvliegers nou precies vandaan? In de hypothalamus, een regelcentrum in de hersenen, zit een zeer nauwkeurige thermostaat om je lichaamstemperatuur te regelen. Deze thermostaat is zeer gevoelig voor het hormoon oestrogeen. Wanneer er in de overgang minder oestrogeen geproduceerd wordt, denkt de thermostaat dat de temperatuur in je lichaam te hoog is. In werkelijkheid is dit niet zo, maar de thermostaat probeert de warmte wel kwijt te raken. Om deze reden zet je lichaam de huidbloedvaten open, waardoor je rood wordt en gaat zweten. Met een beetje geluk trekt te opvlieger na een aantal seconden weg, maar in sommige gevallen duurt hij wel meerdere minuten.

Opvliegers verminderen

Hoewel opvliegers bij de overgang horen, valt er meestal wel wat aan te doen. Met de onderstaande tips kun je ze misschien zelf al verminderen.

  • Kies de juiste kleding
    Het is vaak het prettigste om luchtige kleding te dragen, denk hierbij aan iets van katoen. Hetzelfde geld voor beddengoed. Ook hierbij is het het fijnst om onder dekbed te liggen dat goed ventileert.
    Een ander advies is om je kleding in laagjes te dragen. Op deze manier kun je altijd iets uit doen wanneer je de warmte aan voelt komen. Neem ook voor de zekerheid wat extra kleding mee. Wanneer je flink gezweet hebt, kan het fijn zijn om iets schoons aan te trekken.
  • Probeer minder stress te veroorzaken
    Wist je dat stress de overgangsklachten en dus ook de opvliegers kan versterken? Door stress te vermijden zal je dus minder last hebben van die warmteaanvallen.
  • Beweeg genoeg
    Vrouwen die veel bewegen blijken een stuk minder last te hebben van opvliegers. Daarnaast is beweging sowieso goed voor je lichaam en voor stress.
  • Zoek verkoeling
    Een natte, koude doek in je nek kan heel verkoelend werken. Dit zorgt meteen voor verschil. Ook een koude douche voor het slapen gaan of een koud glas water werkt vaak goed.
  • Let op je voeding
    Sommige voedingsmiddelen kunnen opvliegers verminderen, maar soms ook versterken. In producten op basis van soja, peulvruchten en sommige andere planten zit het plantaardige hormoon fyto-oestrogeen. Dit hormoon helpt tegen opvliegers.
    Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden omdat ze een opvlieger juist kunnen versterken. Deze voedingsmiddelen zijn:
    – Sterke kruiden
    – Producten met veel eiwitten
    – Witte suiker
    – Gevogelte en vlees
    – Warme dranken en frisdranken of alcoholhoudende dranken
    Natuurlijk zijn er enkele uitzonderingen. Let daarom goed op op welk eten voor jou een positief of negatie effect teweeg brengt wanneer je last hebt van opvliegers!

Care for Women helpt

Het kan maar goed zijn dat de bovenstaande adviezen niet voldoende helpen. De klachten zijn natuurlijk voor elke vrouw anders, wat ook voor de oplossingen kan gelden. De opvliegers verminderen wellicht wel in heftigheid of aantal, maar het kan je in het dagelijks leven blijven belemmeren. Gelukkig zijn er dan nog andere mogelijkheden. Denk hierbij aan reguliere medicatie zoals hormoontherapie, maar ook plantaardige hormonen, vitaminepreparaten of andere supplementen.

Je kunt altijd terecht bij de Care for Women specialiste. Deze vrouwelijke zorgverlener is gespecialiseerd in vrouwen en hun hormoonstelsel. Ze kan zich goed inleven in jouw situatie, maar kan je ook uitleggen wat er precies in je lichaam gebeurt tijdens de overgang. Bij het zoeken naar een geschikte behandeling kijkt ze zowel naar de reguliere als de complementaire geneeskunde. Voor een consult heb je geen doorverwijzing nodig van de huisarts en vaak wordt het consult vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Loop niet langer rond met de klachten. Maak zelf eenvoudig een afspraak via onze webagenda of neem telefonisch contact op met 088-4420442.