Nieuw Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat het antidepressivum escitalopram (merknaam Lexapro) een positieve invloed heeft op de frequentie en ernst van opvliegers. De deelnemende vrouwen hadden aan het begin van de studie 10 opvliegers per dag, na gebruik van het antidepressivum waren dat er gemiddeld nog maar 5. Vrouwen die een placebo kregen, zagen het aantal opvliegers afnemen tot gemiddeld 6,5 per dag.
Waarom antidepressiva bij opvliegers?
“Hoewel een hormoonbehandeling vrij gebruikelijk is bij opvliegers, kan dit een oplossing zijn voor vrouwen die een mogelijk risico van een hormoonbehandeling willen vermijden” aldus Ellen Freeman, onderzoeksleider en verbonden aan de Obstetry en Gyneacologie afdeling van de medische faculteit van de universiteit in Pennsylvania. Ze voegt hier nog aan toe: “We hebben ontdekt dat na acht weken behandelen met escitalopram, vrouwen veel minder opvliegers hadden vergeleken met de vrouwen die een placebo gebruikten”. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.
Hormoontherapie bij opvliegers
In de Verenigde Staten, maar ook in Nederland, wordt hormoontherapie veel aangeboden aan vrouwen die opvliegers hebben tijdens de overgang. Uit een rapport dat in 2002 in de VS gepresenteerd werd, blijkt dat hormoontherapie veel risico’s met zich meebrengt. Naar aanleiding daarvan besloten veel vrouwen dat de voordelen van hormoontherapie niet opwegen tegen de mogelijke bedreigingen. Sinds de bevindingen in 2002, kunnen onderzoekers tegenwoordig beter achterhalen welke vrouwen mogelijk groter gevaar lopen door hormoontherapie en welke vrouwen wel baat kunnen hebben bij een hormoonbehandeling. “Voor sommige vrouwen, de vrouwen zonder contra-indicaties, kan het voor een korte periode gebruiken van oestrogenen of hormoontherapie wellicht nog steeds een goede optie zijn. En voor die vrouwen wordt ook de laagste dosering voor de kortst mogelijke periode gebruikt, maar voor vrouwen bij wie hormonen geen optie zijn, of zij die de hormonen gewoon niet willen nemen, kan een antidepressivum een goede optie zijn”, aldus Freeman.
Opvliegers
Het onderzoek is gedaan onder 205 vrouwen tussen de 40 en 62 jaar oud die net begonnen aan de overgang of die de menopauze net gehad hadden. Om toegelaten te worden tot het onderzoek, moesten de vrouwen ten minste 28 opvliegers per week hebben. “Opvliegers zijn zo stressvol voor zoveel vrouwen dat een nieuwe behandeling gewaardeerd wordt. Het is niet zo dat we nu hét middel hebben gevonden en dat het onderzoek hier maar moet stoppen: alle vrouwen aan de antidepressiva. Maar het is wel een extra optie die we vrouwen kunnen bieden bij opvliegers“, aldus Freeman.
Care for Women helpt
Het lijkt tegenwoordig weleens of antidepressiva het antwoord op heel veel dingen is. Hoe denk jij daarover? Heb je vragen over de overgang? Zit je er middenin? Of denk je dat het weleens zover zou kunnen zijn? Wil je meer weten over de behandelmogelijkheden? Weten of er meer opties zijn dan hormoonbehandelingen en antidepressiva? Maak dan eens een afspraak met de Care for Women specialiste. Zij is gespecialiseerd in de overgang en neemt de tijd om een advies te vinden waar jij je prettig bij voelt. Haar consulten worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekeringen en een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Waar wacht je nog op? De overgang hoeft geen periode met klachten te zijn, maar juist een leuke tijd! Bel 088-4420442 of maak hier zelf een afspraak. Wil je eerst iets anders proberen tegen opvliegers? Kijk dan eens in onze webshop.