De meeste vrouwen komen rond hun 50e op een natuurlijke manier in de overgang, maar dat geldt niet voor iedereen. Een operatie aan de eierstokken, bestraling of chemotheraptie kunnen een vervroegde en dus onnatuurlijke overgang veroorzaken.

Uit onderzoek is gebleken dat bijna alle vrouwen die op een onnatuurlijke manier in de overgang raken, ook overgangsklachten krijgen. Het onderzoek werd gehouden onder 544 overlevenden van gynaecologische kanker. Van deze vrouwen had 80% één of meerdere overgangsklachten. Hormoontherapie bleek maar minimaal effect te hebben. Een kwart van de vrouwen gebruikte de therapie en 78% van deze vrouwen had nog steeds last van overgangsklachten.

De overgang: wat gebeurt er in je lichaam?

In de overgang raken heeft alles te maken met je eierstokken. Vrouwen worden geboren met ongeveer 1.000.000 eicellen in hun eierstokken. Het grootste deel van deze eicellen sterft af, slechts een klein deel, minder dan 1%, komt tot rijping. Het tot rijping komen van de eicellen zorgt voor je menstruatie. Daarnaast worden er, in je vruchtbare periode, ook hormonen aangemaakt in je eierstokken; oestrogeen en progesteron. Als je eierstokken bijna geen eicellen meer hebben gaat de productie van hormonen in je eierstokken haperen. Dit zorgt ervoor dat je menstruatie onregelmatig wordt en je last krijgt van overgangsklachten. Uiteindelijk stopt de menstruatie helemaal. Vanaf dan ben je niet meer vruchtbaar.

Onnatuurlijke overgang: de oorzaken

Vrouwen die door een operatie beide eierstokken verliezen komen meteen in de overgang. Vaak treden de klachten die bij de overgang horen dan al na een paar dagen op. Als er één eierstok achterblijft neemt die meestal de functie van de weggenomen eierstok over. Er is dan geen sprake van een onnatuurlijke overgang. Ook verwijdering van de baarmoeder heeft geen invloed op de functie van de eierstokken. De menstruatie stopt dan wel, maar dat heeft niets met de overgang te maken. De eierstokken kunnen ook vernietigd worden door bestraling of chemo. Als ze abrupt worden vernietigd dan heeft dit hetzelfde effect als een operatieve verwijdering. Je komt dan meteen in de onnatuurlijke overgang, meestal met behoorlijk heftige klachten. Soms worden de eierstokken langzaam afgebroken door chemo. Dan gaat de overgang een stuk minder heftig van start.

Jong in de overgang

Vroeg in de overgang raken wordt ook wel POF genoemd: Prematuur Ovarieel Falen. Dit kan door verwijdering van de eierstokken komen, maar ook door een enzym afwijking of een erfelijke afwijking. Vaak is de oorzaak van POF niet te achterhalen. Jong in de overgang raken is een hele klap. Het is dan niet alleen een lichamelijke verandering, maar wellicht moet je dan ook je toekomstperspectief bijstellen. Als je nog kinderen zou willen bijvoorbeeld. Maar ook als je wel op ‘normale’ leeftijd in de overgang raakt kan het een grote impact op je leven hebben.

Hulp tijdens de overgang

Natuurlijke of onnatuurlijke overgang, overgangsklachten zijn altijd vervelend. Gelukkig hoef je er niet mee rond te blijven lopen. De Care for Women specialiste kent de klachten en kan je ermee helpen. Zij is gespecialiseerd in de overgang en is bovendien zelf ook vrouw. In een consult gaat zij het gesprek met je aan en kom je samen met haar tot een goede oplossing die bij jou past. Maak gelijk een afspraak in onze online webagenda of bel 088 442 0442. Voor een consult bij Care for Women is geen verwijzing van de huisarts nodig en wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering.