Een depressie is meer dan af en toe een flinke dip hebben. Moedeloosheid, wanhoop of een hopeloos gevoel dat weken, maanden of zelfs jaren kan duren. Vandaag de dag zien gezondheidsprofessionals een depressie dan ook als een chronische ziekte die een lange termijn behandeling verdient, net als bijvoorbeeld diabetes of een hoge bloeddruk. Nu blijkt dat vrouwen na de overgang een verhoogd risico hartfalen door antidepressiva.

Depressie: behandeling en bijwerkingen daarvan

De meest voorkomende behandelingen bij een depressie zijn psychotherapie en antidepressiva. Antidepressiva moeten de chemische disbalans in de hersenen die de depressie veroorzaakt corrigeren. Er bestaan verschillende soorten anti-depressiva voor verschillende soorten depressies. Alle antidepressiva hebben wel enkele bijwerkingen maar de meeste van die bijwerkingen ontstaan in het begin en worden later minder. Echter, sommige bijwerkingen kunnen behoorlijk ernstig zijn. In oktober 2004 werden producenten verplicht een waarschuwing op de verpakking te zetten (in de U.S.A.). Gebruikers en het publiek moesten erop geattendeerd worden dat het gebruik van antidepressiva het risico op zelfmoordgedachten of zelfmoordpogingen bij kinderen en adolescenten doet toenemen. In mei 2007 werd die waarschuwing uitgebreid tot jongvolwassenen tot 24.

Verhoogd risico hartfalen door antidepressiva

Onlangs werd een studie gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die totaal geen geschiedenis hadden met hartproblemen maar die wel antidepressiva gebruiken, een verhoogd risico hadden op plotseling overlijden door hartfalen. En uit een nog recentere studie blijkt dat vrouwen na de menopauze die antidepressiva gebruiken een hoger risico hebben op een hartinfarct en overlijden dan vrouwen van dezelfde leeftijd die de medicijnen niet gebruiken.

Voor de studie hebben onderzoekers gekeken naar de data van 135.293 vrouwen. Aan het begin van het onderzoek gebruikte niemand antidepressiva. Bij de vervolgafspraak gebruikten ongeveer 5500 vrouwen antidepressiva. Zes jaar later hebben de onderzoekers die groep vergeleken met de groep die nog geen antidepressiva gebruikten.

Bron: JACC

Care for Women

Stemmingswisselingen, een maandagochtendgevoel of snel geprikkeld zijn, veel vrouwen hebben er weleens of regelmatig last van. Maar wat als je je altijd down voelt, niet meer gelukkig bent of het leven niet meer ziet zitten? Dit kan ingrijpende gevolgen hebben, voor jou en je omgeving. Tijdens bepaalde fases van je leven kunnen deze gevoelens gaan overheersen, bijvoorbeeld tijdens de overgang. Met de Care for Women specialiste kun je over je problemen praten. Zij biedt een luisterend oor en kan je door gericht advies helpen de klachten te verminderen. Je kunt zonder verwijzing van je huisarts bij haar terecht. Een afspraak kun je gemakkelijk zelf maken, in de online webagenda.