Multidisciplinaire behandeling en begeleiding is noodzakelijk voor vrouwen met risico op vervroegde overgang. Dit bepleiten hoogleraren De Vos, Devroey en Fauser in het tijdschrift the Lancet. De auteurs vinden dat elke vrouw waarbij de menstruele cyclus 90 dagen of meer duurt óf die minder dan 9 cycli per jaar heeft, verdacht is voor vroegtijdige veroudering van de eierstokken. Zij zou volledig onderzocht moet worden, inclusief een genetische analyse.

De vervroegde overgang

De ziekte heeft tot nu toe weinig aandacht gekregen omdat het moeilijk is onderscheid te maken tussen een normale vroege overgang en een tekortschieten van de eierstokken, zo stellen de onderzoekers. Zo wordt volgens de auteurs lang niet elke vrouw goed voorgelicht over de mogelijkheden die er zijn om alsnog kinderen te krijgen en zijn de grenzen van die mogelijkheden ook nog niet bereikt.

Oorzaken van vervroegde overgang kunnen genetisch zijn of een gevolg van chemotherapie, radiotherapie of een operatie. Het belangrijkste symptoom is het uitblijven van de menstruatie. De gevolgen voor de vrouw zijn groot: verlies van vruchtbaarheid, afname van de botdichtheid en cardiovasculaire of neurologische gevolgen, welzijn en seksuele gezondheid in het bijzonder.
Bron: UMC Utrecht

Hulp tijdens de overgang

Heb jij inmiddels de overgang bereikt of vermoed je dat het zover is? Of je nou vervroegd in de overgang bent gekomen of niet, de overgang zorgt vaak voor vervelende klachten. Urineverlies, een sombere stemming, opvliegers of slecht slapen, het hoort er allemaal bij. Dat betekent echter niet dat er niets te doen is aan deze klachten. De Care for Women specialiste kan je helpen een geschikte oplossing te vinden voor de overgangsverschijnselen. Je kunt zonder verwijzing van je huisarts bij haar terecht. Een afspraak maak je eenvoudig zelf, gewoon online. Wacht niet langer en ga langs bij een specialiste bij jou in de buurt.