Uit een onderzoek van de Harvard Medical School in de Verenigde Staten is gebleken dat het gebruik van lichtgevende e-readers en tablets voor het slapen gaan, voor een slechte nachtrust kan zorgen. Nu slaapt iedereen wel eens slecht, maar als dat elke nacht gebeurt kun je daar overdag flink last van hebben. Zeker als je dan ook nog last hebt van slapeloosheid door de overgang, is het verstandig om het gebruik van e-readers en tablets te beperken.

Slaaphormoon melatonine

Onderzoekers van de Harvard Medical School in de Verenigde Staten lieten twee weken lang twaalf mensen slapen in een laboratorium. Bij deze proef werd de proefpersonen gevraagd voor het slapen gaan te gaan lezen. Zij lazen eerst vijf dagen lang voor het slapen gaan uit een fysiek boek. De andere vijf dagen werd er gelezen vanaf een iPad. De onderzoekers stellen dat de conclusies ook gelden voor lichtgevende e-readers en andere elektronische apparaten.

Uit bloedonderzoek bleek dat er minder melatonine werd aangemaakt bij de proefpersonen die van een tablet lazen. Als mensen ’s avonds in contact komen met dit blauwe licht door veelvuldig computergebruik, dan kan het zijn dat de gebruiker moeilijker in slaap kan komen. Bovendien kan de gebruiker de volgende ochtend vermoeider zijn. Dit kan een reden zijn voor een slechte nachtrust, maar er kunnen meer redenen zijn voor slecht slapen.

Slecht slapen bij de overgang

Zo kan de overgang ook voor een slechte nachtrust zorgen. Want probeer maar eens lekker verder te slapen als je drijfnat van het transpireren wakker wordt. Opvliegers kunnen ervoor zorgen dat je het ene moment de dekens aan de kant wil gooien, om een moment later weer te liggen bibberen in bed.

Het is absoluut niet nodig om met overgangsklachten te blijven rondlopen. Als niets meer helpt om een goede nachtrust te krijgen, door de opvliegers die jou parten spelen, dan kun je terecht bij een Care for Women specialiste. Zij is zelf vrouw en weet dus als geen ander waar je mee te maken hebt als vrouw. Zij adviseert graag over de mogelijkheden die je kunnen helpen bij slaapproblemen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten al vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Maak zelf een afspraak met een Care for Women specialist of bel 088 – 4420442. Wacht niet langer, er is echt goed iets te doen aan overgangsklachten.