Lichamelijke klachten als overgangsklachten zoals opvliegers, slecht slapen en stemmingswisselingen zijn heel bekend maar tijdens en na de menopauze zijn er voor vrouwen ook een aantal ernstige gezondheidsrisico’s! Tijdens de menopauze neemt het vrouwelijk hormoon oestrogeen af en hierdoor verhoogt je kans op een aantal aandoeningen. Heb jij last van overgangsklachten en wil je hier iets aan doen? Of wil je weten hoe het met jouw risico gesteld is? Ga dan eens langs bij een Care for Women specialiste, zij kan je hierbij verder helpen. Een afspraak maak je eenvoudig via de webagenda.

Botontkalking

Tot je 30ste levensjaar vernieuwt je botweefsel zich continue. Na je 30ste levensjaar stopt die vernieuwing maar zorgen de oestrogenen ervoor dat je botten beschermd blijven tegen botafbraak. Maar na de menopauze neemt het oestrogeen en daarmee de bescherming van je botten af! Hierdoor ontstaat bij veel vrouwen botontkalking met als gevolg sneller kans op botbreuken.

Borstkanker

De kans op borstkanker wordt bij vrouwen rond de 50 een stuk groter. Daarom worden alle vrouwen vanaf die leeftijd om de 2 jaar opgeroepen voor een borstonderzoek. Er is nog veel onduidelijkheid over de oorzaak van borstkanker maar wel is duidelijk dat erfelijkheid een grote rol speelt. Het is verstandig om je borsten elke maand te controleren.

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen! Tijdens en na de menopauze heeft 1 op de 2 vrouwen een te hoog cholesterol: de belangrijkste oorzaak voor hart -en vaat aandoeningen. Het hormoon oestrogeen werkt positief op het ‘goede’ cholesterol, zo heb je op jonge leeftijd minder last van hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Maar doordat deze hormonen tijdens de menopauze afnemen, heeft het slechte cholesterol vrij spel. Zit je in de menopauze en ben je onzeker over jouw risico’s? Wil je weten hoe je je borsten kunt controleren? Maak dan een afspraak bij een van onze Care for Women specialisten. Maak eenvoudig online een afspraak en laat je vragen beantwoorden.