Uit onderzoek onder 300 vrouwen is gebleken dat een negatieve stemming zorgt voor meer klachten tijdens de overgang. Hoe negatiever de stemming van een vrouw, hoe meer last ze heeft van overgangsklachten. Omgekeerd geldt dit ook; iemand met een optimistische stemming heeft minder dan gemiddeld last van overgangsklachten. Opvallend is dat vrouwen niet somberder blijken te worden van de meest bekende overgangsklachten zoals opvliegers en nachtelijke transpiratieaanvallen.

Wisselende stemmingen tijdens de overgang

Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang te maken met wisselende stemmingen. Het ene moment is er niets aan de hand en is alles goed met je. Het volgende moment hoor je jezelf een huilbui krijgen omdat je man neerploft na zijn werkdag. Het hoort allemaal bij de overgang. Uit het onderzoek blijkt dat psychische klachten een veel negatievere invloed op het welzijn en de kwaliteit van leven hebben dan lichamelijke klachten.

Optimisme wordt beloond, ook tijdens de overgang

De kwaliteit van leven blijkt heel bepalend voor de stemming van vrouwen. In het onderzoek is gekeken naar lichamelijk en psychisch welbevinden, de mate van onafhankelijkheid, de omgeving en sociale relaties. Hieruit blijkt dat vrouwen met een positieve, optimistische stemming een veel betere kwaliteit van leven hebben dan vrouwen met een sombere, pessimistische stemming. Een optimistische stemming wordt dus ook tijdens de overgang beloond!

Invloed van levensstijl

Een andere factor die veel invloed heeft op je stemming, is het hebben van een partner. Vrouwen met een partner staan veel optimistischer in het leven dan vrouwen die geen partner (meer) hebben. Ook roken hangt samen met je stemming: vrouwen die roken zijn veel somberder dan vrouwen die niet roken. Het is niet zeker of een sombere stemming mensen aanzet tot roken of dat je juist van roken somberder wordt. Ook sporten heeft een positieve invloed op je welzijn: vrouwen die regelmatig aan sport doen, zijn optimistischer en vrolijker dan vrouwen die nooit sporten.
Het lijkt er dus op dat wanneer je regelmatig beweegt, je stopt met roken(of er niet aan begint) en je een breed sociaal netwerk hebt, je stemming een positieve boost krijgt.

Hulp nodig tijdens de overgang?

Ben je in de overgang en wil je graag met iemand over je klachten praten? Maak dan eens een afspraak bij de Care for Women specialiste. Zij kan al je vragen over de overgang beantwoorden en neemt de tijd om naar je te luisteren. Met een advies dat is afgestemd op jouw persoonlijke situatie kun je zelf aan de slag. Aarzel niet en doe iets aan overgangsklachten!