De vervroegde overgang, bijna geen enkele jonge vrouw staat erbij stil dat dit haar kan overkomen. Gemiddeld is de Nederlandse vrouw rond haar vijftigste voor het laatst ongesteld. Maar er is een kleine groep vrouwen bij wie de laatste menstruatie veel vroeger komt. Vaak merkt een vrouw pas dat ze vervroegd in de overgang is als ze stopt met de pil omdat ze zwanger wilt worden en er dan geen menstruatie meer komt. Opvliegers, stemmingswisselingen en andere overgangsklachten worden dan vaak niet zo snel herkend omdat de vrouw dan nog niet de ”normale” overgangsleeftijd heeft bereikt. Een vroege overgang is doorgaans heel vervelend. Zo kan het zijn dat je nog een kinderwens hebt of dat je je een jonge vrouw in een oud lichaam voelt. Daarnaast is de kans op een zwangerschap erg klein, ook als er vermoedelijk nog wel eicellen zijn.

De vervroegde overgang, wat is er aan de hand?

De eicelvoorraad in de eierstokken neemt in de loop van je leven af. Bij je geboorte bevatten de eierstokken gemiddeld 1 a 2 miljoen eicellen en op het moment dat de overgang optreedt zijn dit er nog maar circa 1000. Als er onvoldoende eicellen aanwezig zijn, is er geen menstruatiecyclus meer. Bij een vervroegde overgang is deze eicelvoorraad al eerder, op jongere leeftijd, uitgeput. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Sommige vrouwen komen vervroegd in de overgang zonder een aanwijsbare oorzaak. Het kan een resultaat zijn van een eenmalige genetische mutatie of een erfelijke kwestie. Wanneer meer vrouwen in een familie een te vroege overgang hebben (zonder duidelijke oorzaak) dan is de kans groot dat nog meer familieleden te vroeg in de overgang komen.

Er zijn nog andere factoren die een vervroegde overgang kunnen veroorzaken;

  • Roken
    Roken veroorzaakt veel schade aan je eierstokken.
  • Operaties aan de eierstokken
    De hoeveelheid operaties aan de eierstokken kan de leeftijd waarop de overgang inzet, omlaag brengen.
  • Chemotherapie
    Veel vrouwen komen door chemotherapie vervroegd in de overgang.

De vervroegde overgang, wat zijn de gevolgen?

De vervroegde overgang brengt helaas ook gevolgen met zich mee. Kinderen krijgen is niet meer vanzelfsprekend. De kans dat je kinderwens nog in vervulling gaat is erg klein. Bovendien kunnen er klachten optreden als opvliegers en een droge vagina. Door de droge vagina kan geslachtsgemeenschap pijnlijk zijn, om deze reden kan het libido verlagen. Dit brengt allerlei gevoelens naar boven: kwaadheid, verdriet en soms zelfs schaamte. Veel vrouwen voelen zich plotseling ouder dan zij werkelijk zijn. Het is heel begrijpelijk als je hierdoor in de war raakt. Je bent niet de enige.

Care for Women helpt je door deze periode heen

Twijfel je of je vervroegd in de overgang bent? Of wil je weten wat er nu eigenlijk aan de hand is, waarom je vervroegd in de overgang bent en wat hiervan de consequenties zijn? De Care for Women specialiste is zelf vrouw en helpt je graag door deze vervelende periode heen. Je kunt zonder doorverwijzing van de huisarts bij haar terecht, daarnaast vergoeden de meeste zorgverzekeraars een consult vanuit de aanvullende zorgverzekering.
Benieuwd welke specialiste bij jou in de buurt zit gevestigd? Kijk dan in onze online webagenda. Of neem voor meer informatie of een afspraak telefonisch contact op met de assistente van de Care for Women specialiste, zij is te bereiken via het landelijk telefoonnummer: 088-4420442.