Als we het over de overgang hebben, hebben we het over de hele periode waarin je als vrouw de overstap maakt van een vruchtbare periode naar een onvruchtbare periode. Als je vijftig bent, heb je bijna geen eicellen meer. Je maandelijkse menstruatie stopt daarom. Dit gaat meestal niet zonder slag of stoot, maar toch is het bij veel vrouwen erg verschillend. De één menstrueert hevig en kort, de ander juist langdurig en minder sterk. Weer anderen zijn juist heel onregelmatig of worden steeds minder ongesteld. En bij nog weer andere vrouwen blijft het gelijk en stopt het ineens van de ene op de andere maand. Wat kun je tijdens de overgang zo’n beetje verwachten?

Overgang periode tot de laatste menstruatie

Op een gegeven moment krijg je je laatste menstruatie. Maar dat weet je niet van te voren. Pas als je een jaar niet meer ongesteld bent geweest kun je zeggen: vorig jaar was mijn laatste menstruatie. Je laatste menstruatie wordt ook wel de menopauze genoemd. Ondanks dat de termen “overgang” en “menopauze” vaak door elkaar gebruikt worden, is het dus niet hetzelfde!

Overgang beïnvloedt oestrogeen

Jouw laatste menstruatie betekent dat je eicellen op zijn en dat je eierstokken zijn uitgewerkt. Ze maken dus ook niet langer oestrogeen aan. Oestrogeen is niet alleen van belang voor je vruchtbaarheid en menstruatie, maar zorgt ook voor de goede werking van verschillende andere organen. Het speelt een belangrijke rol bij de opbouw van je botten en weefsels, maar ook bij de bescherming tegen botontkalking en hart- en vaatziekten. Oestrogeen blijft ook na de overgang een belangrijke stof voor het lichaam, daarom moet je lichaam het na de menopauze nog steeds blijven produceren. Dat gebeurt nu op een andere plaats in het lichaam. Je vetweefsel neemt deze taak over, maar produceert veel minder oestrogeen dan de eierstokken al die jaren ervoor hebben gedaan. Je lichaam moet daarom wel even aan deze nieuwe situatie wennen.

Overgangsklachten

En meestal gaat deze aanpassing niet ongemerkt voorbij! Denk bijvoorbeeld aan die lastige opvliegers, die zweterige nachten, stemmingswisselingen, maar ook die stramme gewrichten als je uit bed komt. De overgang kan wel 10 jaar duren maar het is niet perse zo dat je tijdens die hele periode last hebt van overgangsklachten. Toch krijgt 80 procent van de vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar in de overgang wel in meer of mindere mate te maken met overgangsverschijnselen. Ongeveer 50 % van de vrouwen geeft hiervan aan erge klachten te hebben en nog eens 30% geeft aan dat ze in mindere mate klachten heeft.
Deze klachten zijn vaak erg lastig en vervelend, maar het proces waar je lichaam tijdens de overgang doorgaat is volkomen natuurlijk en normaal. Het klinkt misschien vreemd, maar eigenlijk is de overgang goed te vergelijken met de puberteit. Ook dat is immers een periode van ontwikkeling die geleidelijk verloopt en waarin de één meer last zal hebben van de lichamelijke en geestelijke veranderingen dan de ander.

Overgang zo prettig mogelijk maken

Nooit meer ongesteld, geen onzekerheid meer of je niet zwanger bent; eigenlijk zou de overgang een feestje moeten zijn! Toch vinden veel vrouwen het een lastige periode om door heen te komen. Helemaal door de klachten die ermee gepaard gaan! En dat is jammer! Een Care for Women specialiste kan je helpen, zodat de overgang weer een periode wordt waarin je je goed voelt. Zonder die onnodige overgangsklachten! Dan kun je weer de dingen doen waar je nu eindelijk meer voor tijd hebt. Genieten van het leven, want daar gaat het toch uiteindelijk om? Maak gerust eens een afspraak.