Wanneer tijdens een hysterectomie(verwijdering van de baarmoeder) niet alleen je baarmoeder wordt verwijderd maar verwijdering eierstokken plaatsvindt, loop je geen extra gezondheidsrisico’s.

Onderzoek naar hysterectomie en verwijdering eierstokken

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Omdat je eierstokken oestrogenen produceren, die belangrijk zijn voor veel processen in je lichaam, was de vraag wat er met je gezondheid gebeurt als ze worden verwijderd. Na het verwijderen van de eierstokken kom je wel onmiddellijk in de overgang, met alle klachten van dien. Kanttekening bij dit onderzoek: alle vrouwen hadden de overgang al achter de rug. We weten dus niet of er geen risico’s zijn als je nog niet in de overgang bent.

De onderzoekers hebben de data van meer dan 25.000 vrouwen geanalyseerd die een hysterectomie hebben ondergaan. De resultaten spreken de resultaten van een eerder onderzoek tegen. De resultaten uit dat onderzoek leken wel te wijzen op een verband tussen verwijdering van de eierstokken en het toegenomen risico op hartaandoeningen, overlijden aan kanker en een algeheel verhoogd risico op overlijden. Dat onderzoek had echter een langere follow-up en de gemiddelde leeftijd van de deelnemers lag lager.

Moeten eierstokken verwijderd of behouden worden?

“Er is eigenlijk geen goed antwoord te geven op de vraag of eierstokken verwijderd of behouden moeten worden tijdens een hysterectomie. Het is duidelijk dat er nog veel onderzoek moet worden.” Aldus onderzoeker Dr. Vanessa Jacoby. Hoewel uit sommige studies blijkt dat behoud van de eierstokken na een hysterectomie helpt om osteoporose te vermijden of verminderen, blijkt uit deze nieuwe studie dat het dus eigenlijk niet uitmaakt en dat er geen extra risico’s zijn. Van de 25.448 vrouwen die zijn bestudeerd, hadden de vrouwen waarbij de eierstokken zijn verwijderd een lichte verhoogde kans op een hoge bloeddruk maar niet echt een hoger risico op ergere aandoeningen aan hart -en bloedvaten zoals beroertes en hartaanvallen. Zelfs vrouwen waarbij geen familiehistorie met eierstokkanker voorkomt, kunnen toch overwegen om hun eierstokken te laten verwijderen omdat er wellicht wel een historie met borstkanker is, aldus Dr. Elizabeth Poynor.

Hormoon substitutie therapie

“Verwijderen  eierstokken verminderd mogelijk het risico op het ontwikkelen van borstkanker bij vrouwen die een hoger risico lopen. Borstkanker en eierstokkanker gaan in sommige families namelijk hand in hand.”
Hoewel de meerderheid van deze vrouwen die deelnamen aan de studie, na de menopauze hormoon substitutie therapie gebruikten en dat schijnbaar ook zonder ziek te worden, wil dat niet perse zeggen dat het ook veilig is om deze hormonen te gebruiken.  “Hormoon substitutie therapie is heel erg individueel. Dit is weer een studie waaruit blijkt dat de data niet duidelijk genoeg zijn om te generaliseren, om elke vrouw over één kam te scheren. Daarom moet bij elke vrouw apart gekeken worden wat voor haar de beste oplossing is”.

Overgang

Vrouwen die door een operatie beide eierstokken verliezen, komen meteen in de overgang. Vaak treden de klachten die bij de overgang horen al na een paar dagen op. Als er één eierstok achterblijft neemt die meestal de functie van de weggenomen eierstok over en is er geen sprake van een vervroegde overgang. Als alleen de baarmoeder verwijderd wordt, heeft dat ook geen invloed op de functie van de eierstokken. Je menstruatie stopt dan wel maar dat heeft niets met de overgang te maken. Toch is het behoorlijk ingrijpend om op deze manier in de overgang te raken en een luisterend oor en goed advies zijn dan erg belangrijk. De Care for Women specialiste is er voor je! Schroom niet en maak gerust eens een afspraak bij een specialiste bij jou in de buurt.