Regelmatig bewegen is goed voor je lichaam, dat weet je natuurlijk al lang. Maar wist je ook dat beweging tijdens de overgang extra belangrijk is? Het kan je namelijk helpen heel wat psychische en lichamelijke klachten tegen te gaan of te verminderen. Zit je met vragen over de overgang en bewegen? Ga dan eens langs bij een Care for Women specialiste. Zij heeft antwoord op al je vragen en kan je begeleiden om te bewegen, ook tijdens de overgang. Maak hier een afspraak bij jou in de buurt.
Lichamelijke voordelen
Behalve dat regelmatig sporten je lichaam in vorm houdt zijn er andere lichamelijke voordelen aan regelmatige beweging. Zo is beweging een belangrijke factor bij het bestrijden van botontkalking en hart- en vaatziekten. Deze aandoeningen steken vooral in en na de overgang de kop op omdat dan de beschermende werking van het hormoon oestrogeen voor een groot deel wegvalt.
Door beweging en sporten neemt de belastbaarheid van je botten en spieren (bijvoorbeeld je hartspier) erg toe. En daarnaast blijf je door te bewegen makkelijker op gewicht en vermindert je cholesterolgehalte.
Ook psychische voordelen
Na een beetje lichaamsbeweging voel je je vaak veel lekkerder in je vel. Ook kan lichaamsbeweging helpen bij de bestrijding en het voorkomen van lichte vormen van depressiviteit. Dit effect is ook te zien bij lusteloosheid, chronische vermoeidheid, een burn-out en bij de meeste psychische overgangsklachten. Een beetje extra lichaamsbeweging kan bijvoorbeeld helpen bij het tegen gaan van angst, opvliegers, prikkelbaarheid en slaapstoornissen.
Waarom voel je beter na regelmatige bewegen?
Door lichamelijke inspanning komen stoffen vrij die de prikkelgeleiding in de hersenen beïnvloeden: neurotransmitters. Bij lichaamsbeweging komen een bepaald soort neurotransmitters, namelijk de bèta-endorfines, vrij. En die hebben een positieve invloed op je stemming waardoor je je fijn voelt na lichamelijke inspanning. Beweging is dus goed voor je. Pas wel op dat je niet ongetraind te actief aan de gang gaat. Een beetje transpireren, een snellere ademhaling en snellere hartslag zijn heel normaal, maar er zit een grens aan veilig bewegen. Een goede graadmeter is je maximale hartslag. Die bereken je als volgt: Neem 220 hartslagen per minuut, trek hier je leeftijd vanaf en neem van het getal dat overblijft 70%. Dat is jouw maximale hartslag. Ben je bijvoorbeeld 55 jaar, dan geldt; 220 – 55 = 165. Hiervan 70% is 116, dit is jouw bovengrens. Je hartslag kun je gemakkelijk meten met een horloge met secondewijzer. Houd je vinger op je pols en tel de hartslagen 60 seconden lang. Het getal dat hieruit komt zijn jouw hartslagen per minuut.
Je basisconditie verbeteren
Als je lang niet gesport hebt is je conditie vaak niet in topvorm. Het is dan verstandig eerst je basisconditie te verbeteren. Hierdoor heb je minder kans op blessures en loop je dus minder risico dat je je bewegingsschema moet opgeven vanwege een blessure zoals een spierverrekking.
Ga bijvoorbeeld om de dag een uurtje wandelen en de andere dagen een stuk fietsen of zwemmen. Hierdoor bouw je uithoudingsvermogen op en worden je spieren en gewrichten soepeler waardoor je het sporten beter vol kunt houden. Als je hele intensieve sporten wilt doen, is het vaak ook nodig je spieren weer wat op te bouwen. Hiervoor kun je het beste eens met een fysiotherapeut gaan praten om te kijken wat voor jouw een ideaal programma is.
Hoe begin je met bewegen?
Het is zover, je gaat beginnen met sporten. Zorg ervoor dat je niet te hard van stapel loopt. Neem na elke dag dat je gesport hebt een rustdag, zo kun je het sporten beter volhouden en verminder je de kans op blessures. Toch moet je het ook niet té rustig aan doen. Het meeste effect uit je lichaamsbeweging heb je wanneer je minimaal 2 keer per week minstens een half uur beweegt. Vergeet daarbij ook niet om je lichaam goed op te warmen en af te koelen. Een goede warming up is bijvoorbeeld 10 minuten stevig wandelen of joggen. Het afkoelen doe je door een kwartier lang rekoefeningen te doen, zo krijg je ook minder spierpijn.
Care for Women is er voor jou
Heb je vragen over bewegen of de overgang? De Care for Women specialiste is er voor jou als het gaat om voorlichting en het beantwoorden van al jou vragen over dit onderwerp. Klik hier om direct een afspraak te maken met een Care for Women specialiste bij jou in de buurt!