Ben ik in de overgang? Dat is een vraag die waarschijnlijk vroeg of laat naar boven komt drijven. Duw je de vraag eerst nog voorzichtig weer weg, er komt een moment dat je er waarschijnlijk graag een antwoord op wilt. Wil je er eens met iemand praten? Maak dan eens een afspraak met een Care for Women specialiste bij jou in de buurt.

Overgangsverschijnselen

Vaak word je als vrouw overvallen door de overgangsverschijnselen. In eerste instantie breng je klachten dan niet in verband met de overgang. Judith (39) zegt bijvoorbeeld: “Ik had al wel een aantal jaar vage klachten maar als je nog zo jong bent, denk je eigenlijk nog niet aan de overgang.”

Wat zijn dan overgangsverschijnselen en wat niet? Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van opvliegers, stemmingswisselingen of pijnlijke gewrichten. Of je klachten daadwerkelijk door de overgang veroorzaakt worden is niet op afstand te beoordelen. Met je vragen kun je terecht bij een Care for Women specialiste bij jou in de buurt. Meestal beginnen de verschijnselen wanneer je tussen de 45 en 55 jaar oud bent. De gemiddelde leeftijd waarop je menstruatie stopt (menopauze) is rond de 51. Maar daar zijn zeker ook uitzonderingen op! Je kunt ook al op jonge leeftijd in de overgang raken, door de ‘natuur’ maar ook bijvoorbeeld omdat je eierstokken worden weggehaald.

Overgang en de onvruchtbare periode

De term overgang komt ergens vandaan, het is namelijk de overgang van je lichaam naar een onvruchtbare periode. Eigenlijk een soort omgekeerde puberteit. Net als in de puberteit grote hormonale veranderingen plaatsvinden, gebeurt dat ook tijdens deze periode. Niet alleen je lichaam verandert tijdens de overgang, ook op emotioneel vlak gebeurt er veel. In onze praktijken komen vrouwen die zichzelf niet meer kennen, die totaal veranderd zijn. Hun figuur verandert, ze hebben stemmingswisselingen, opvliegers, slapen slecht en zien hun zelfvertrouwen zienderogen achteruit gaan. Tot overmaat van ramp heeft dit alles tot gevolg dat ze niet meer lekker functioneren, hierdoor loopt hun gezin vaak ook niet lekker meer.

Overgang en de hulp daarbij

Natuurlijk zijn er ook andere overgangsklachten en niet elke vrouw ervaart een dergelijke ernstige impact op haar leven. Toch zien wij bij alle vrouwen in de overgang wel een overeenkomst: de behoefte om er over te praten! De Care for Women Specialiste biedt je een luisterend oor en samen met jou kijkt ze naar de oplossing. De oplossing die specifiek bij jou en jouw lichaam past. Wanneer je het nog niet zeker weet, kijkt ze ook met jou of je al in de overgang bent. Duizenden vrouwen zijn je al voorgegaan en hebben ervaren wat Care for Women voor je kan betekenen. Je hoeft niet rond te blijven lopen met klachten, maak een afspraak met een Care for Women specialiste bij jou in de buurt.