Studieprogramma

Care for Women Icon
Care for Women Icon
De opleiding tot Care for Women specialiste. Een prachtig vak waarbij je vrouwen helpt door soms lastige tijden te komen. Dichtbij haar, samen met haar, op een manier zoals jij graag zorg verleent. We leggen je graag alles uit over de opleiding. Wat je gaat leren, hoeveel tijd het gaat kosten en wat het hebben van een eigen praktijk voor jou kan betekenen. Allemaal logische vragen, die we graag beantwoorden, zodat jij een weloverwogen beslissing kan nemen of Care or Women specialiste een vak is wat bij jou past.

Opleiding tot Care for Women specialiste

Als Care for Women specialiste in opleiding leer je alles wat te maken heeft met hormonale veranderingen. Denk hierbij aan kalchten die te maken hebben met de overgang, de menstruatie, maar ook een zwangerschap(swens) of anticonceptie vraag. Veel van wat je in deze opleiding leert zal herkenbaar voor je zijn, vanuit je eigen ervaring of van verhalen van andere vrouwen om je heen. Dat maakt deze opleiding boeiend en ook begrijpelijk. 

Op hormonale klachten rust vaak nog een taboe. Vrouwen vinden het vaak moeilijk om dit te bespreken. Tijdens de opleiding leer je dan ook dit bespreekbaar te maken bij jouw cliënten. Hoe je de klachten in kaart brengt, waar je op moet letten en natuurlijk hoe je een gedegen persoonlijk advies kunt geven. Je leert hoe je met leefstijl als voeding, beweging en stressreductie vrouwen kunt helpen meer controle te geven over hun eigen situatie. Je leert welke mogelijkheden er zijn om klachten te verhelpen, niet alleen vanuit de mogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde maar juiste ook vanuit de alternatieve/complementaire geneeskunde. Hierdoor kun je ook echt als specialiste samen met je cliënten zoeken naar een oplossing die bij haar past. Afstemmen, overleggen, samen met haar maakt dat je dichtbij komt te staan. Dat maakt dit vak zo boeiend, afwisselend en waardevol. 

Ook wie nog geen ervaring heeft met het ondernemerschap kunnen we gerust stellen. Want tijdens deze opleiding wordt ook veel aandacht besteedt aan het ondernemerschap, zoals de praktische kant van het opstarten van een eigen onderneming. Daar gaan we je bij helpen. Veel zaken die hierbij horen hebben wij al voor je klaar staan. Dat maakt het makkelijker om te starten. 

Het lesprogramma

De opleiding duurt zes maanden en start twee keer per jaar, eenmaal in januari en in september. In totaal bestaat de opleiding uit 14 lesdagen, waarvan een gedeelte online plaatsvindt en een gedeelte op locatie (Amersfoort en/of Leusden). Naast de lesdagen wordt de opleiding afgesloten met een examen. Heb je je diploma behaald? Dan feliciteren wij je persoonlijk tijdens de diplomering. Drie maanden na de opleiding evalueren wij je eerste periode als Care for Women specialiste tijdens een verplichte (online) terugkomdag. 

Binnen Care for Women zijn veel zaken protocollair vastgelegd. Dit leggen wij je tijdens de opleiding uit. Bovendien werk je als Care for Women specialiste met het programma EviCareEen elektronische cliëntendossier waarmee je Practice Based Evidence kunt werken en de effectiviteit van je behandeling kunt meten. Handig, want zo kan je direct inzien of de behandeling effectief is. Op deze manier bewaken wij (geanonimiseerd) de kwaliteit van onze behandelingen. 

Benieuwd naar de onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen? Wij geven je een klein kijkje in het lesprogramma:
Jouw onderneming
Het starten van een eigen praktijk is een nieuwe stap, dit kan een hele uitdaging zijn. Tijdens de lesdag 'Jouw onderneming' worden alle hoofdzaken besproken die voor jou als startende ondernemer belangrijk zijn. Hoe start je een eigen praktijk, wat komt daar bij kijken, hoe bereik je je cliënten en een stukje administratie waarbij je ook EviCare hebt wat je gaat helpen. Op praktische wijze laten we je zien wat je zoals nodig hebt als je straks klaar bent met de opleiding.
Menstruatiecyclus, hormonale veranderingen en vrouwelijke geslachtsorganen.
Tijdens de eerste lessen leer je direct zo veel mogelijk over het hormonale systeem. Je leert hoe verschillende hormonen in het vrouwenlichaam functioneren, welke hormonale veranderingen er 
plaatsvinden gedurende een vrouwenleven en we gaan dieper in op de menstruatiecyclus. Hiermee leg je direct een goede basis voor de gehele opleiding.
De overgang, lichamelijk, mentaal, sociaal gebied en binnen het arbeidsproces.

Wat is de overgang nu precies, wat zijn de oorzaken, welke klachten zijn er zoal en welke adviezen kun je geven; bij elk onderdeel wordt uitgebreid stilgestaan. Vanuit de doelgroep vrouwen met hormonale klachten zullen cliënten met overgangsklachten jouw praktijk hoogstwaarschijnlijk het meest gaan bezoeken. De overgang wordt gedurende de opleiding in twee delen gegeven.

Tijdens het tweede deel zal er uitgebreid aandacht besteedt worden aan onderwerpen als leefstijl, welke de basis vormt ven de behandelingsmogelijkheden. Hormonen, plantaardige hormonen, vitaminen en mineralen. Het komt allemaal aan bod. Ook leer je tijdens deze lesdag hoe je een vrouw in relatie tot bovenstaande kunt adviseren en begeleiden. 

Basiskennis doelgroepen voeding, vitaminen en mineralen.

Eén van de belangrijke onderdelen in de opleiding tot Care for Women specialiste is leefstijl. Voeding speelt hier een belangrijke rol in. Je leert welke specifieke voedingsmiddelen kunnen helpen bij hormonale klachten en welke voedingsmiddelen juist niet. 

Maar ook de rol van verschillende vitaminen en mineralen komen uitgebreid aan bod. Vitamine B6, B12, magnesium, selenium etc. Het zijn allemaal essentiële voedingstoffen die invloed kunnen hebben op het hormonale systeem. Wat kun je hiermee in je voedingsadvies en hoe kan voeding op bepaalde klachten echt helpend zijn. 

Fytotherapie en producten
Het vak Care for Women specialiste is een specialistisch vak de diepte in. We hebben er daarom voor gekozen geen onderscheid te maken tussen de reguliere en complementaire geneeskunde. Je wordt vanuit beide geneeswijzen opgeleid waardoor je echt samen met je cliënte kunt zoeken naar de beste oplossing. 

Tijdens de opleiding wordt aandacht besteedt aan Hormoon Suppletie Therapie en anticonceptie. De voor- en nadelen, interacties en contra indicaties. Veel vrouwen kiezen tegenwoordig echter ook graag voor plantaardige middelen. Dat is echter niet altijd zonder gevaar. Tijdens de lessen ga je meer leren over indicaties en contra-indicaties van de verschillende planten en daarnaast leer je meer over hun werkingsmechanisme. Na deze lesdag weet je ook wat fyto-oestrogenen en isoflavonen zijn. In je praktijk weet je waarvoor deze plantaardige hormonen ingezet kunnen worden en kan je jouw cliënte uitleggen wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Samen met de leefstijl als basis kun je na de opleiding vrouwen heel gericht adviseren.
PMS

Als Care for Women specialiste help je ook vrouwen met PMS (Premenstrueel Syndroom) Een ingewikkeld syndroom waarbij het soms lastig onderscheiden is welke klachten wel/niet hormonaal zijn. Naast het concreet behandelen met klachten, is goed luisteren naar het verhaal van je cliënte enorm belangrijk. Je zult merken dat veel opgehoopt verdriet, frustraties en gevoel van onbegrip tijdens het consult naar buiten komen. Vanwege het feit dat zij waarschijnlijk al jarenlang rondloopt met haar klachten, zijn vaak al veel problemen ontstaan; relationeel, met de kinderen/ouders en ook op het werk. Tijdens de opleiding leer je de klachtenpatronen van PMS/PMDD herkennen, welke behandelmogelijkheden er zijn, welke leefstijladviezen je jouw cliënte kunt meegeven en hoe je jouw cliënte emotioneel verder kan helpen.

PCOS

PCOS is een lastig ziektebeeld. Veel vrouwen kennen het niet en worden hiermee geconfronteerd als ze zwanger willen worden. De essentie van PCOS is dat er zelfden of nooit een spontane eisprong optreedt. Het is een verzameling van symptomen waarvan je er minstens twee moet hebben op de diagnose PCOS te krijgen. Tijdens de opleiding leer je alles over PCOS, wat voor jou belangrijk is. Wat zijn de symptomen, welke hormonen spelen een rol, welke adviezen kun je jouw cliënte geven en want zijn de mogelijke oorzaken voor het ontstaan van PCOS. 

Endometriose

Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft last van (enige mate) van endometriose. Gemiddeld duurt
het wel 7-8 jaar voordat iemand de diagnose endometriose krijgt. Helaas is er vaak onbegrip
voor de klachten en krijgen vrouwen nogal eens te maken met ‘Het is aanstellerij’. Het begint vaak met heftige menstruatiepijnen met zijn weerslag op het gebied van werkverzuim, relatieproblemen, kinderwens en psychische gevolgen. Tijdens de les over endometriose, bekijk je hoe je jouw cliënten kunnen ondersteunen met adviezen. Een zorgvuldige intake en doorverwijzing naar de reguliere zorg voor het vaststellen van de diagnose, is ook een belangrijke taak van een Care for Women specialiste. Daarnaast leer je om je cliënte goede adviezen te geven om de klachten aan te kunnen pakken.

Anticonceptie

In je werk als Care for Women specialiste kom je regelmatig met anticonceptievragen in aanraking komen. Geen vrouw is hetzelfde, daarom is het gunstig dat er veel verschillende voorbehoedsmiddelen zijn. Een voorbehoedsmiddel moet passen bij de persoonlijke situatie en wensen van jouw cliënte. Dit ga je allemaal leren tijdens de opleiding.

Er is veel te kiezen, en er is ook veel over te leren. De keuze van de juiste anticonceptie hangt onder meer af van hoe de vrouw leeft, hoe gezond ze is, haar leeftijd en wat ze zelf wilt. 

Om een advies op maat te kunnen geven, ga je tijdens het consult over bovenstaande met je cliënt in gesprek. Je bespreekt de werking, de betrouwbaarheid en mogelijke bijwerkingen van de specifieke anticonceptie. Je geeft uitleg over de verschillende mogelijkheden, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en geeft adviezen in de keuzes die je cliënt kan maken. Aan het einde van deze module weet jij precies hoe je een ‘anticonceptieconsult’ goed moet uitvoeren en gaat jouw cliënte met het juiste advies naar huis.

Stress, de link tussen alle hormonale klachten

Op nummer 1 van leefstijladviezen staat met stip stressreductie. Stress is vaak de link naar hormonale klachten en is altijd een onderwerp om het in je consulten over te hebben.

Stress-historie en stressklachten uitvragen is dus van belang tijdens je consulten. Na deze module weet je precies welke informatie jij nodig hebt om je cliënt goed te kunnen informeren en adviseren over stress. 

Het uitvoeren van een healthcheck
Hart- en vaatziekten is doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen na de overgang. Vandaag dat ook hieraan uitgebreid aandacht besteedt wordt. 

Tijdens de opleiding leer je door middel van specialiste apparatuur het cholesterol te bepalen, de bloeddruk, het glucose en de BMI. Je krijgt onmiddellijk de uitslagen en kunt deze ook direct bespreken tijdens het consult met je cliënt(e). Tevens adviseer je de cliënt(e) over wat zij kan gaan doen met de uitslagen en pak je als specialiste de leefstijladviezen op.

Bij de gezondheidschecks wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Achmea vergoed deze gezondheidschecks voor beiden vanuit de aanvullende verzekering.
Preconceptie
Een kleine, maar wel hele bijzondere doelgroep zijn vrouwen die zwanger willen worden en waarbij dat niet lukt. Ook hier kun je voor vrouwen iets betekenen.

Op het gebied van preconceptie leer je hoe je tijdens een zwangerschapsconsult met de cliënt  
kan kijken wat zij eventueel kan doen om sneller zwanger te worden. Na het bestuderen van de temperatuurcurve en menstruatiekalender adviseer je haar over de mogelijkheden. Je leert meer over de ontwikkeling van de baby, over het vergrootte van de kans op een gezond kindje, meerlingen, echoscopie en nog veel meer. Ook vrouwen die last hebben van zwangerschapsklachten, zoals stemmingswisselingen voor, 
tijdens en na zwangerschap kunnen bij je aankloppen. Een bijzondere doelgroep die wij vanuit ons 
specialisme graag willen ondersteunen.
Depressiepreventie Post Partum Depressie

Tijdens en na de overgang krijgen veel vrouwen last van overgangsklachten, zoals opvliegers, vaginale droogte, slecht slapen of stemmingswisselingen. Om deze klachten te verminderen, overwegen zij in overleg met hun huisarts of gynaecoloog hormoontherapie te gebruiken.

In je praktijk zul je vrouwen tegenkomen die al hormoontherapie gebruiken op het moment dat zij een afspraak maken voor een eerste consult of in het verleden hormoontherapie hebben gehad. Soms heeft een vrouw zodanig ernstige klachten dat je de vrouw adviseert tijdelijk hormoontherapie te gaan gebruiken. Ook ondersteun je in de praktijk vrouwen bij het overstappen van hormoontherapie naar fyto-oestrogenen. Na deze les kan je jouw cliënte een helder en duidelijk advies geven. Op basis van jouw kan de cliënte een keuze maken die bij haar past.