Onregelmatige menstruatie overgang

Care for Women Icon
Care for Women Icon

De menstruatie. De meeste vrouwen weten het wel. Net zoals dat elke vrouw uniek is, is ook elke menstruatiecyclus uniek. Na een tijdje merken de meeste vrouwen hoe hun cyclus precies in elkaar zit. Het is verstandig om in de gaten te houden of er iets in je cyclus verandert is. Of je bijvoorbeeld last hebt van een hevige menstruatie of veranderend menstruatiepatroon. Dit kan je namelijk veel vertellen over je gezondheid.

Onregelmatige menstruatie in de menopauze, hoe ontstaat het?

Bij veel vrouwen blijkt dat het patroon van de menstruatie na het 40e levensjaar langzaam begint te veranderen. Vaak heb je het in het begin zelf nog helemaal niet door. Dat komt omdat je na je 40e langzamerhand al naar de menopauze gaat. Het woord menopauze betekent niets anders dan je laatste menstruatie.

Je zou verwachten dat aan het begin van de premenopauze, je menstruatie direct minder vaak en minder hevig is. Helaas blijkt de realiteit anders. Veel vrouwen krijgen last van een hevige menstruatie of veranderend menstruatiepatroon waardoor het het bloedverlies toe neemt en ze vaker ongesteld worden. Vrouwen gaven zelfs aan dat het bloedverlies tijdens de menstruatie zo hevig was, dat het leek alsof ze net bevallen waren. Grote stolsels kunnen dan voorkomen.

De oorzaak hiervoor  ligt vooral bij het hormoon progesteron. Het blijkt dat naarmate de hoeveelheid progesteron – verantwoordelijk voor de afbraak van het baarmoederslijmvlies –  afneemt door de overgang, er meer slijmvlies in de baarmoeder wordt opgebouwd. En dus treedt er meer (tussentijds) bloedverlies op, waardoor je vaker menstrueert. Ook kan de menstruatie langer aanhouden dan normaal.

Professionele hulp bij onregelmatige en heftige menstruaties tijdens de overgang?

Aan hevig bloedverlies vanwege de overgang kan goed iets gedaan worden. Maar wat voor jou het beste is, is echt aan de Care for Women specialiste.

Samen kijken jullie naar de juiste oplossing voor jou. Er kunnen namelijk ook andere oorzaken zijn, zoals poliepen of myomen.
 

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten bij de specialiste vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van je huisarts is zelfs niet nodig! Maak snel een afspraak bij jou in de buurt of neem contact op met de assistente via 088-4420442.