Het woord hormonen komt van het Griekse woord hormao, wat ‘in beweging zetten’ betekent. Hormonen zijn stoffen die zowel een aandrijvende als afremmende invloed hebben op organen en weefsels in je lichaam. Een kleine hoeveelheid hormonen kan grote impact hebben op een lichaamsproces en je levensfuncties (stofwisseling, groei, etc.). Wat betekenen hormonen voor jou en hoe kan je er het beste mee omgaan? In dit artikel zet Care for Women een aantal dingen voor je op een rijtje.
Hormonen, dit wist je nog niet
- Uit onderzoek blijkt dat minstens 5 miljoen vrouwen maandelijks last hebben van hoofdpijn door hormonale veranderingen in hun lichaam. Sommige vrouwen hebben zelfs een hele week per maand hoofdpijn door hun menstruatie.
- Er zijn zes momenten waarop de hormoonspiegels schommelen bij een vrouw:
- rond de eisprong,
- voor het begin van de menstruatie,
- tijdens de menstruatie,
- rond de zwangerschap,
- tijdens en na de bevalling (inclusief periode borstvoeding) en
- tijdens de overgang.
- Bij het woord hormonen denken de meeste mensen aan seksualiteit en voortplanting, maar ook je groei, slaapritme, humeur, gespierdheid en zelfs je eetlust worden door hormonen gestuurd.
- 100 jaar geleden werd het eerste hormoon ontdekt, namelijk secretine. Dit wordt in de darmen afgescheiden en draagt bij aan het regelen van de bloedsuikerspiegel. Intussen zijn er meer dan 300 hormonen ontdekt.
- Rond het jaar 1900 kregen vrouwen met overgangsklachten het advies een boterham met een paar varkens eierstokken te eten. Nu zijn er gelukkig betere methodes om overgangsklachten tegen te gaan, doordat er meer over de overgang bekend is.
Hormonale hoofdpijn
Maandelijks heeft de helft van de vrouwen vier of meer aanvallen van hoofdpijn die veroorzaakt worden door hormonen. Deze hoofdpijn houdt vaak een paar dagen aan, maar in de ergste gevallen kan het ook een week duren. Vooral tijdens de vruchtbaarste jaren, wanneer de vrouwelijke hormonen veel schommelen door de menstruele cyclus, kunnen hoofdpijnklachten toenemen. Experts zeggen dat veel vrouwen deze hoofdpijn accepteren, zonder ermee naar de dokter te gaan. De hoofdpijn wordt een gewoonte en vrouwen plannen hun agenda eromheen.
Care for Women helpt!
Herken jij jezelf in de bovenstaande klachten? Dan kan het zijn dat je net als veel andere vrouwen last hebt van PMS: het Premenstrueel Syndroom. Dit zijn vervelende verschijnselen rondom je menstruatie, zoals hoofdpijn, stemmingswisselingen en buikpijn. De Care for Women specialiste helpt je graag de klachten te verminderen, op een manier die bij jouw situatie past.
Daarnaast is het belangrijk om zelf over je gezondheid te waken en indien nodig hierbij hulp te vragen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een consult bij een Care for Women specialiste. De Care for Women specialiste is gespecialiseerd in hormonale klachten en kan je dus zeker helpen. Samen met jou vindt ze de oplossing die het beste bij jou past. Blijf dus niet langer lopen met je klachten maar maak een afspraak! Dat kan 24 uur per dag in de online webagenda of door te bellen naar 088 442 0442. Een consult wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van je huisarts is niet nodig.