Voor velen begint het voorjaar met een grote schoonmaak en goede voornemens en het plan om gezonder te gaan leven. Gezonder leven heeft niet alleen te maken met goede voeding en meer bewegen: ook preventief werken aan je gezondheid speelt een belangrijke rol. Zeker als je zwanger bent is preventieve gezondheidszorg erg belangrijk. Inmiddels weten we dat visolie belangrijk is rondom de zwangerschap voor de ontwikkeling van je kindje. Maar wist je ook dat de samenstelling van visolie capsules heel verschillend kan zijn? En dat je in elke levensfase een andere samenstelling nodig hebt? Voordat je daarom begint met het innemen van visolie, is het belangrijk om te weten welke voor jou geschikt is. Heb je andere vragen over je zwangerschap? De Care for Women specialiste kan je hier alles over vertellen.

Visolie en zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, verlies je tot 50% van je eigen DHA voorraad! Het duurt zelfs tot 26 weken na je zwangerschap voordat je eigen DHA voorraad weer is aangevuld door je lichaam en wanneer je borstvoeding geeft, neemt je baby ook 60-70 mg DHA op via de moedermelk. Maar DHA is wel heel belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en gezichtsvermogen van je baby. Ook kan een laag DHA gehalte kort na de bevalling van invloed zijn op een verhoogd risico voor het ontwikkelen van een postnatale depressie.

Vette vis?

Maar kan ik dan niet gewoon veel vette vis eten om voldoende DHA binnen te krijgen? Voor zwangere vrouwen is het veiliger om een goed gecontroleerd omega-3 supplement te gebruiken omdat vis teveel kwik kan bevatten. Een voorbeeld hiervan in de Women’s Omgea van Care for Women. Deze is te vinden in onze webshop.

Belangrijke zaken op een rij: 

  •  Een verhoogde inname van omega-3 vetzuren verlaagt het risico op een vroegtijdige geboorte
  •  Peuters waarvan de moeder vanaf de tweede helft zwangerschap tot in de eerste drie maanden borstvoeding een EPA+DHA supplement gebruikte, scoren op 4-jarige leeftijd hoger op de IQ-test dan peuters waarvan de moeder dit niet deed.
  •  Er is een positief verband tussen de DHA status van een pasgeboren, voldragen baby en de rijpheid van het netvlies
  •  Wanneer je zelf allergieën, eczeem, hooikoorts of astma hebt, is het verstandig Omega-3 te gebruiken. Je verlaagt hiermee het risico van je baby op voedselallergie, astma, chronische hoest, eczeem of een piepende ademhaling.
  • Omega-3 is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van je baby.

Ook wanneer je niet zwanger bent, is het belangrijk om visolie te gebruiken. De benodigde samenstelling is dan echter wel anders. De Women’s Omega bevat meer EPA dan DHA. Women’s Omega is niet alleen ontwikkeld voor de gunstige werking met betrekking tot hart – en vaatziekten maar ook voor de volgende punten is het belangrijk

Je buitenste huidlaag (opperhuid) bevat vetten die een rol spelen in de vochtregulering van je huid. En tegelijk vormt deze vetlaag (ook lipidenbarrière genoemd) een bescherming tegen externe factoren zoals irriterende stoffen. Een gezonde opperhuid wordt elke 15 tot 30 dagen vernieuwd waarbij oude oppervlakkige huidcellen verdwijnen. Dieper in de huid worden nieuwe huidcellen aangemaakt die telkens opschuiven naar het huidoppervlak toe.

Veel mensen hebben last van een droge, schilferige en jeukende huid: veel bejaarden, sommige ADHD-patiënten en uiteraard personen met eczeem. Meestal probeert men dit op te lossen met uitwendige crèmes en zalfjes en maar zelden wordt de link gelegd met het innerlijke tekort aan vetzuren. Zo bevat de opperhuid van personen met eczeem bv. minder omega vetzuren.

Wat nog meer?

  • Omega-3 = EPA+DHA uit visolie (EPA+DHA worden nauwelijks in het lichaam aangemaakt)
  • Omega-3 vetzuren worden gewoonlijk geassocieerd met ontstekingsreacties en remmen ontstekingen af.
  • Dankzij het ontstekingsremmende effect (= jeukremmende eigenschap) van EPA moet het mogelijk zijn minder corticosteroïdzalfjes te gebruiken bij een jeukende huid.
  • Orale inname van EPA verzacht een jeukende huid.
  • DHA is de belangrijkste bouwstof van het netvlies (het zit opgeslagen in het fotosegment dat verantwoordelijk is voor het opvangen van de lichtprikkels). EPA wordt beschouwd als een beschermende stof voor het vaatwerk in de ogen

Women’s Omega ondersteunt dus niet alleen de gezondheid van je hart en bloedvaten maar heeft ook invloed op je huid en kan ondersteuning bieden voor je geest. Women’s Omega is dus goed voor lichaam en geest! Voor advies over supplementen kun je altijd een afspraak maken bij een van onze Care for Women specialisten. Klik hier om een afspraak te maken.