Bonzende hoofdpijn, licht slecht kunnen verdragen en zelfs braken, het zijn een aantal symptomen van migraine. Ongeveer 2 miljoen Nederlanders lijden aan deze vorm van hoofdpijn. Migraine komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit komt waarschijnlijk door het vrouwelijk hormoon oestrogeen, dit zou de kans op migraine verhogen. Migraine is in de eerste plaats erg vervelend, maar wat is migraine nou precies? Wat zijn de oorzaken en wat kun je doen als je last hebt van migraine?
Wat is migraine?
Een migraineaanval gaat vaak gepaard met heftige pijn die 4 tot 72 uur aanhoudt. Duurt je hoofdpijn langer of juist korter? Dan is het geen migraine. Veel mensen met migraine voelen zich misselijk, hebben de neiging over te geven en kunnen licht en geluid slecht verdragen. Aan deze symptomen kunnen zogenaamde auraverschijnselen vooraf gaan. Bij een aura zie je 15 tot 45 minuten voor de migraineaanval een soort lichtflitsen. Een aura komt niet bij iedereen met migraine voor.
Oorzaken van migraine
Hoe migraine precies veroorzaakt wordt is nog niet duidelijk. Het vermoeden is dat het te maken heeft met een verstoring in de neurotransmitters. Neurotransmitters zijn chemische stoffen in onze hersenen die zenuwprikkels van cel tot cel doorgeven en informatie naar bloedvaten sturen. Het samentrekken van de bloedvaten in de hersenen zorgen voor de hoofdpijn. Voordat je een aanval krijgt is het mogelijk dat je concentratie stijgt door de neurotransmitters. Direct na het begin van de aanval neemt de concentratie weer sterk af. Door deze wisselende concentratie is het mogelijk dat je voor de aanval last krijgt van auraverschijnselen. Er zijn aanwijzingen dat een daling van de oestrogeenspiegel migraine kan veroorzaken. Dit verklaart waarom sommige vrouwen last hebben van menstruele migraine. Vlak voor de menstruatie daalt de hoeveelheid oestrogeen. Ook tijdens de overgang neemt oestrogeen in je lichaam af.
Factoren die mee kunnen spelen
Er zijn verschillende factoren die een aanval van migraine kunnen uitlokken. Deze factoren zijn voor iedereen anders.
- Stress en spanning
- Slaapgebrek
- Plotselinge overgang van spanning naar ontspanning
- Rond de menstruatie, ook wel menstruele migraine genoemd
- Bepaalde voeding zoals; smaakversterkers, sulfiet(uit wijn), nitraat(bijv. uit bleekselderij, andijvie, spinazie), kunstmatige zoetstof(aspartaam)
Professionele hulp bij migraine
Heb je last van migraine en wil je hier iets aan doen? Ga dan eens langs bij een Care for Women specialiste. Zij is er voor jou om je te helpen iets aan je klachten te doen. Samen met jou zal ze tot een advies komen waar jij je prettig bij voelt. Hierbij beschikt zij over kennis vanuit zowel de reguliere en alternatieve geneeskunde. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten al vanuit de aanvullende zorgverzekering. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig, je kunt zo bij de Care for Women specialiste terecht. Maak eenvoudig zelf een afspraak in de webagenda of bel 088-4420442. Waar wacht je nog op? Ook voor jouw klachten is een oplossing.