Baarmoederkanker is een vorm van kwaadaardige tumor die bijna altijd in het slijmvlies van de baarmoederholte ontstaat. Zo niet, dan ontstaat het op de wand van de baarmoeder, dus in de bindweefsel−spierlaag. In Nederland treft baarmoederkanker elk jaar ongeveer 1400 vrouwen. Daarmee is het de meest voorkomende vorm van kanker in de vrouwelijke geslachtsorganen. Baarmoederkanker komt vooral voor bij vrouwen die de overgang al gehad hebben. Ongeveer 5% van vrouwen die door deze vorm van kanker getroffen worden is jonger dan 40 jaar.
Baarmoederkanker, wat is dat?
Om het ontstaan van kanker beter te begrijpen, eerst een beetje achtergrond over het ontstaan van baarmoederkanker. Ons lichaam bestaat uit cellen. Deze cellen bestaan uit erfelijk materiaal, die we genen noemen. De genen bepalen wat de functie van de cel is in je lichaam. Zo hebben de cellen in je huid een andere functie dan in je klieren. De cellen moeten zich, om goed te kunnen blijven functioneren, telkens vernieuwen door middel van celdeling. Zo kunnen de oude cellen opgeruimd worden en de nieuwe cellen aangemaakt worden. Tijdens dit proces kan er soms iets fout gaan, maar op dit moment is nog niet bekend waardoor dat precies komt. Wat we wel weten is dat dan door de deling de genen niet meer kloppen. Als er meerdere van die fouten in de genen blijvend zijn, vormt zich een foute cel.
Door de vermenigvuldiging van de foute cellen, kunnen deze samen een gezwel ook wel tumor genoemd veroorzaken. Als je zo’n tumor hebt hoeft dit niet per definitie te betekenen dat je kanker hebt. Als het een goedaardig gezwel is verspreiden de foute cellen zich niet door de rest van het lichaam heen, maar blijven ze op de plek waar ze ontstaan zijn. Bij een kwaadaardig gezwel breiden de foute cellen zich door het hele lichaam heen uit en kunnen ze zo op meerdere plekken een gezwel vormen. Zo’n kwaadaardig gezwel wordt in de medische wereld ook wel een carcinoom genoemd. En omdat het in je baarmoeder (endometrium) zit, een endometriumcarcinoom.
Wanneer loop ik risico?
Als je leest over de overgang zul je vaak tegenkomen dat allerlei klachten en risico’s ontstaan door een gebrek aan oestrogeen in je lichaam. Toch is het ook niet goed om een te hoge oestrogeen spiegel te hebben. Een te hoge oestrogeenspiegel kan bijvoorbeeld voor komen bij vrouwen die nooit kinderen hebben gehad, vrouwen die laat in de overgang komen en vrouwen die met oestrogenen zijn behandeld. Deze groep vrouwen lopen meer risico op baarmoederkanker dan andere vrouwen. Ondanks dat we nog weinig weten over het ontstaan van deze soort kanker, is toch gebleken dat naast een te hoge oestrogeenspiegel ook andere factoren de kans op baarmoederkanker kunnen vergroten. Als er bijvoorbeeld cysten aan je eierstokken zitten. Maar er zijn ook aanwijzingen dat erg overgewicht en diabetes je risico zouden verhogen. En als je veel dierlijk eiwitrijk en vet eet. De kans op baarmoederkanker wordt juist verkleind als je veel vezels, fruit en groente eet.
Dit geldt ook voor de anticonceptiepil: een positieve bijwerking van de pil is dat het je kans op baarmoederkanker met de helft kleiner kan maken. Dat lijkt goed nieuws en dat is het ook als je nog niet in de overgang bent. Maar na de overgang verhoogt de pil je kans op hart- en vaatziekten waardoor dit vaak toch geen echte oplossing is. Wat we ook weten is dat vrouwen die zelf, of in hun familie met dikke-darmkanker te maken hebben gehad, een iets grotere kans hebben op het ontstaan van baarmoederkanker. Maar het risico is veel groter als je borstkanker hebt gehad en hiertegen het remmende middel Tamoxifen (zorgt voor een anti-oestrogene werking) hebt gebruikt. Als jij denkt dat je tot de risicogroep hoort, ga dan eens even langs bij de Care for Women verpleegkundige en bespreek dit. Zij kan je dan een goed advies geven over hoe je hier het beste mee om zou kunnen gaan.
Hoe weet ik of ik mij zorgen moet maken?
Als je baarmoederkanker hebt dan wordt dit meestal redelijk snel ontdekt. Je merkt zelf dat je bloedverlies of bruinige afscheiding hebt terwijl je niet ongesteld bent of niet meer ongesteld wordt zoals na de overgang. De tumor kan zich gaan uitzaaien in het gebied dat er omheen ligt, zoals in je baarmoederhals of je eierstokken. Als de uitzaaiingen verder gaan dan kan dit naar steeds meer organen in je buik gaan. Hierdoor kun je last hebt van je blaas, darmen en onderbuik of koorts krijgen. Ook kan het zijn dat je je moe voelt of snel afvalt. Hoe dan ook, als je denkt dat je risico loopt of al klachten hebt, ga dan langs bij je huisarts. Alleen door je te laten onderzoeken weet je zeker waar je aan toe bent.
Care for Women
Maar wat als bij jou al kanker geconstateerd is? Dat heeft natuurlijk enorme gevolgen. Zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal. Dan kun je dus wel wat hulp gebruiken! Iemand die bijvoorbeeld meegaat naar het ziekenhuis, iemand die je helpt een pruik uit te zoeken als je je haar verliest na de chemokuur, iemand met wie je kunt praten over je vragen en alles waar je verder nog mee zit. Iemand bij wie je je even niet beter voor hoeft te doen. Bij wie je gewoon jezelf kunt zijn, hoe je je ook voelt. Een vriendin dus, met verstand van zaken. Iemand die weet waar ze het over heeft en je dus echt kan helpen op zo’n moment. Dat doet een Care for Women specialiste. Zij heeft niet alleen de medische achtergrond om je te vertellen wat er allemaal gebeurt in je lichaam en tijdens behandelingen, maar ook de ervaring om je helpen bij de gevolgen van zo’n diagnose. En ze neemt de tijd voor je. Want zorg gaat verder dan de deuren van het ziekenhuis! Wil je een afspraak maken met een Care for Women specialiste? Klik dan hier om een afspraak te maken met een Care for Women specialiste bij jou in de buurt!