Vrouwen worden steeds mooier dankzij de evolutie. Dat stellen wetenschappers in de Sunday Times. Maar voor de mannen die nu in gejuich uitbarsten is er ook minder goed nieuws: zij gaan er wat hun uiterlijk betreft helemaal niet op vooruit.

De reden voor de gestage uiterlijke vooruitgang van het vrouwelijk geslacht ligt in het feit dat mooie vrouwen meer kinderen krijgen dan hun minder aantrekkelijke zusters en dat een groter percentage van die kinderen meisjes zijn. Op die manier worden de “goede genen” doorgegeven want die dochters krijgen, als ze volwassen zijn, eveneens meer dochters en zo wordt dit patroon voortgezet.

Meer kinderen

De conclusies komen uit een aantal nieuwe onderzoeken naar fysieke aantrekkelijkheid en het verband met voortplantingssucces bij mensen. Zo berekende Markus Jokela, een wetenschapper aan de universiteit van Helsinki, dat mooie vrouwen gemiddeld 16 procent meer kinderen krijgen dan minder door de natuur verwende seksegenoten. Jokela ging graven in Amerikaans onderzoek waarbij 1.244 vrouwen en 997 mannen gedurende veertig jaar werden gevolgd en ondervraagd. Hun mate van aantrekkelijkheid werd gemeten op grond van foto’s die werden genomen tijdens dit project – waarbij ook gegevens werden verzameld over hun kindertal.

Aantrekkelijke vrouwen

Het Finse onderzoek bevestigt eerder werk van Satoshi Kanazawa, een evolutionair psycholoog die verbonden is aan de London School of Economics. Hij ontdekte dat aantrekkelijke ouders veel vaker dochters krijgen dan gemiddeld en concludeerde dat dit deel uitmaakt van het evolutionair proces en dat het “geprogrammeerd” is in het menselijk DNA.

Kanazawa baseerde zich daarbij op een onderzoek bij 15.000 Amerikanen dat werd ondernomen in opdracht van de Amerikaanse regering. Daaruit bleek ook dat vrouwen in het algemeen niet alleen door mannen maar ook door andere vrouwen in het algemeen aantrekkelijker worden gevonden dan mannen. Bovendien blijkt dat de aantrekkelijkste koppels maar liefst 26 procent minder zonen op de wereld zetten.

Volgens Kanazawa: “is fysieke aantrekkingskracht een in hoge mate erfelijk bepaalde eigenschap, die het voortplantingssucces van dochters veel groter maakt dan dat van zonen. Als aantrekkelijke ouders meer dochters hebben, en als die aantrekkingskracht erfelijk is, is het logisch dat vrouwen, door de generaties heen, geleidelijk aantrekkelijker worden dan mannen.”

Looks man niet belangrijk

Bij die mannen blijken looks in het evolutieproces veel minder belangrijk te zijn, want hoe knap een man is, heeft geen meetbare gevolgen voor zijn nageslacht. Dat wijst er volgens Kanazawa op dat er bij mannen veel minder druk is om te evolueren tot een aantrekkelijker soort.

Volgens psycholoog Gayle Brewer van de universiteit van Central Lancashire, ligt de evolutionaire druk voor mannen op een ander vlak. “Voor vrouwen is hoe een man eruit ziet veel minder belangrijk dan of hij in staat is voor haar te zorgen als ze zwanger is en voor haar kinderen als die opgroeien. Dat heeft er, door de geschiedenis heen, voor gezorgd dat rijke mannen meer vrouwen en meer kinderen hebben. Bij de man is succes dus de evolutiemotor.”

Care for Women

In dit onderzoek zie je dat er een duidelijk verschil is tussen mannen en vrouwen. In hun partnerkeuze en in hun evolutionaire ontwikkelingen. Maar er zit ook een groot verschil in gezondheidszorg voor mannen en vrouwen. Vrouwen hebben nou eenmaal andere klachten, risico’s en kwaaltjes. Dat is helemaal niet vreemd. Maar toch wordt dit vaak nog niet geaccepteerd of erkend.

Bij Care for Women krijg je als vrouw zijnde vrouwspecifieke zorg. De Care for Women specialiste is zelf vrouw en gespecialiseerd in alles wat met vrouwen en hormonen te maken heeft. Ze luistert naar je klachten en gaat samen met jou opzoek naar een oplossing die bij jou past. Heb je last van overgangs-, PMS- of menstruattieklachten, vragen over anticonceptie, zwangerschap of andere vrouwgerelateerde klachten of vragen? Maak dan eens een afspraak bij Care for Women. Dat kan 24 uur per dag in de online webagenda of door te bellen naar 088 442 0442. Een consult bij Care for Women wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed en een verwijzing van je huisarts is niet nodig.

Bron: hln.be