Wij dachten dat vrouwen slechter slapen dan mannen. Meer piekeren in bed, slecht slapen vanwege het gesnurk van je partner, opvliegers. En (oudere) mannen denken veel beter te slapen dan vrouwen. In werkelijkheid is het met de nachtrust van de mannen juist slechter gesteld. Vrouwen slapen beter dan mannen.

Onderzoek vrouwen slapen beter

Dat blijkt uit onderzoek naar de slaap en slaapbeleving van oudere mensen, dat is gedaan door onder andere het Erasmus MC. Voor het onderzoek hebben bijna 1000 oudere mensen (59-97 jaar) een dagboek bijgehouden van hun nachtrust. Ook hebben ze de kwaliteit ervan beoordeeld. Daaruit bleek dat mannen denken dat ze in totaal 7 uur per nacht slapen. Dat is 13 minuten meer dan vrouwen aangeven. Toen de onderzoekers met speciale meetapparatuur de werkelijk genoten nachtrust gingen meten, bleek het precies andersom te zijn: de mannen slapen juist 15 minuten minder dan vrouwen. Ook slapen ze 37 minuten korter dan ze zelf hadden ingeschat en slapen ze onrustiger.

Slapeloosheid

De bevindingen zijn opvallend, omdat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat vrouwen vaker klagen over slapeloosheid dan mannen. Het sekseverschil tussen slaapbeleving en werkelijk genoten slaap komt doordat mannen het aantal uren dat ze denken te slapen overschatten.

Bron: gezondheidsnet.nl

Slaap jij slecht?

Slecht slapen kan diverse oorzaken hebben. Je piekert terwijl je in bed ligt of je slaapt onrustig doordat je niet lekker in je vel zit. Ook kunnen lichamelijke klachten, zoals opvliegers, de oorzaak zijn van een slechte nachtrust. Slecht slapen werkt vaak door in je dagelijks leven, overdag heb je minder energie. Nu is dat voor een keer niet zo erg maar als het een dagelijks probleem wordt, heeft dit grote invloed op je leven. Misschien kan een afspraak met een Care for Women specialiste je ook verder helpen. Zij kijkt samen met jou wat de redenen zijn van je slapeloosheid en helpt je het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Maak gerust eens een afspraak.