Veel vrouwen kampen met een vaginale verzakking. Soms lopen vrouwen jaren rond met klachten, zonder dat hun omgeving er van weet. Vaginale verzakking kan klachten veroorzaken als plas-en ontlastingsproblemen. Ook kan een verzakking leiden tot pijn bij het vrijen.

Toename van vaginale verzakking

Een vaginale verzakking ontstaat door het slapper worden van de weefsels rondom je baarmoeder en vagina. Deze kunnen bijvoorbeeld uitgerekt zijn door een bevalling. Het gevolg is een verzakking van de baarmoeder en bij volledig verzakking kan daardoor een groot deel van je vagina of baarmoeder door de vaginale opening steken. Meestal ontstaat een verzakking nadat je in de overgang bent gewraakt, de weefsels kunnen dan verslapen door een laag gehalte van oestrogeen in je bloed. Kansen op baarmoeder zijn groter als je:

  • Meerdere bevallingen hebt meegemaakt
  • Veel en chronisch hoest
  • Een blanke huidskleur hebt
  • Je moet persen bij ontlasting (door bijvoorbeeld verstopping)
  • Overgewicht hebt

Volgens de gynaecoloog laten veel vrouwen er niets aan doen omdat het taboe op de kwaal zo groot is. Het is Roovers nog niet helemaal duidelijk waarom nu zo veel vrouwen in lichte tot ernstige mate last van een vaginale verzakking hebben. Hij denkt dat de toename vooral zichtbaar wordt, omdat er steeds meer over wordt gesproken. Een andere verklaring voor de toename is volgens hem dat vrouwen steeds ouder worden en dat het bindweefsel slechter wordt. Ook is het gewicht van baby’s de afgelopen jaren toegenomen en krijgen vrouwen op latere leeftijd kinderen. Verzakkingen kunnen vaak worden verholpen door bekkenbodemspieroefeningen of een operatie in combinatie met oefeningen.

Bron: gezondheidsnet.nl

Care for Women specialiste

Misschien heb je te maken met dit probleem en wil je er graag eens over praten. Wel met een vrouw maar niet met je zus of vriendinnen. Denk dan eens aan de Care for Women specialiste. Zij is gespecialiseerd in vrouwelijke gezondheid en zelf vrouw! Ze is speciaal opgeleid in vrouwen en hun hormonen en kan je dus alles over dit soort intieme problemen vertellen. Ze biedt een luisterend oor en geeft je tips en adviezen. Dat geldt natuurlijk niet alleen dit probleem maar ook voor andere vrouwen gezondheidszaken! Bijvoorbeeld voor problemen tijdens de overgang, vragen over zwangerschap of anticonceptie of PMS/PMDD klachten. Klik hier voor een afspraak.