Veel vrouwen hebben last van vaginale droogte, vooral na de bevalling of tijdens de overgang. Pijn, een branderig gevoel, het maakt het vrijen er niet fijner op en dat is jammer. Maar hoe ontstaat vaginale droogte en wat kun je eraan doen?

Last van vaginale droogte: veelvoorkomend

Zo’n 40% van de vrouwen krijgt op een gegeven moment in haar leven last van vaginale droogheid, ongeacht haar leeftijd. Wanneer je hier last van hebt weet dan dus: je bent niet de enige! Vaginale droogte wordt gekenmerkt door een tekort aan het natuurlijke vocht in je vaginawand. Doordat je vagina minder vochtig is dan dat ze nodig heeft, kunnen er klachten ontstaan als jeuk en irritatie. Je kan last krijgen van pijn bij het vrijen, of zelfs bloedende wondjes krijgen door het vrijen.

Het ontstaan

Je vrouwelijke hormonen (oestrogenen) zorgen ervoor dat je vagina (bij seksuele opwinding) vochtig wordt. Wanneer je niet genoeg oestrogenen hebt, is deze bevochtiging verstoord. Vooral na een bevalling en tijdens de overgang maakt je lichaam veel minder oestrogenen aan, met vaginale droogheid tot gevolg.

Stress en Sport

Ook stress en spanning hebben invloed op je hormoonhuishouding. Je lichaam scheidt dan minder vocht af, dit kun je ook merken aan bijvoorbeeld je ogen en mond. Sommige medicijnen hebben ook invloed op de vochtafscheiding. En wist je dat intensief sporten en het gebruik van bepaalde intiem verzorgingsproducten ook problemen van droogheid kunnen veroorzaken?

Je dagelijkse leven

De klachten die je ervaart door vaginale droogte kunnen je dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden en verminderen waarschijnlijk ook je plezier in het vrijen. Personal Gel kan oplossing bieden. Personal Gel is een speciaal samengesteld glijmiddel dat je ook kunt gebruiken als massageolie. Het glijmiddel geeft jou de mogelijkheid om het probleem zelf op een eenvoudige en doeltreffende manier aan te pakken. De Personal Gel is verkrijgbaar in 30ml en 100ml, in onze webshop en bij de Care for Women specialiste. Klik hier om een afspraak te maken.