Iedereen heeft er wel eens last van stemmingswisselingen of een humeur. Een moment dat niets goed lijkt te gaan en niets loopt zoals je zou willen. Vaak voel je je hierbij chagrijnig, boos of lusteloos. Soms duurt dit een uur, soms een halve dag en soms wel eens een week. Na deze momenten voel je je ineens weer goed, alles lijkt weer goed te gaan en je hebt er weer zin in. Als dit soort momenten van ‘ups’ en ‘downs’ elkaar snel opvolgen kan het zijn dat je last hebt van stemmingswisselingen.
Stemmingingswisselingen en de hulp daarbij
Aan stemmingswisselingen is goed iets te doen. Hoe, hangt af een aantal verschillende aspecten. In een consult gaan we daarom samen met jou kijken naar je klachten. Hoe ernstig zijn ze? Wat kun je er zelf aan doen en wanneer heb je echt een behandeling nodig? En welke behandeling zou dan het beste bij jouw klachten passen? Heb jij last van stemmingswisselingen en wil je er graag iets tegen doen? Blijf er dan niet mee zitten en maak gerust eens een afspraak. Een doorverwijzing van je huisarts heb je hiervoor niet nodig en de meeste zorgverzekeraars vergoeden dit consult al vanuit de aanvullende zorgverzekering. Bovendien is een afspraak met een van onze Care for Women specialisten nu heel eenvoudig zelf te maken via de online webagenda, 24 uur per dag.
Stemmingswisselingen en de oorzaken daarvan
Stemmingswisselingen kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak treden de klachten op rondom de menstruatie en tijdens de overgang. Dit heeft alles te maken met je hormoonhuishouding. Zodra deze uit evenwicht is door de menstruatiecyclus, veroorzaakt dit de menstruatieklachten zoals stemmingswisselingen. Factoren als slaap, stress en voeding spelen een belangrijke rol in de hormoonproductie. Het Omega-6-vetzuur GLA bevordert de aanmaak van hormonen die je menstruatiecyclus kunnen reguleren en daarmee ook je stemmingswisselingen kunnen verminderen. Als je een tekort aan GLA hebt kan dit dus een oorzaak zijn voor je stemmingswisselingen. GLA is vooral te vinden in: haver, lever, eidooiers en orgaanvlees. Daarnaast kun je GLA ook binnen krijgen door middel van een voedingssupplement.
Stemmingswisselingen en de overgang
Stemmingswisselingen of een humeur kunnen ook optreden tijdens de overgang. In deze periode spelen hormonale schommelingen ook een rol. Doordat de oestrogeen- en progesteron spiegel dalen raakt je hormoonhuishouding verstoord. Hierdoor kunnen de stemmingswisselingen optreden.
Stemmingswisselingen, hoe pak ik die aan?
Er zijn een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op je stemming. Zo blijkt uit onderzoek dat muziek je stemming positief kan beïnvloeden, al hangt het er wel vanaf waar je naar luistert. Daarnaast is het eten van olijfolie, walnoten en zalm erg belangrijk voor je stemming. Zalm en walnoten bevatten de stof Omega-3, dit is een essentieel vet dat de stemming kunnen stimuleren. Stemmingen zijn bovenal besmettelijk. Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat je positieve stemmingen kunt overnemen van de mensen om je heen. Dit geldt echter ook voor mensen met een negatief humeur. Ook door te sporten en te bewegen wordt je stemming beter. Door de beweging komen er neuronen vrij in de hersenen, gaat je bloed weer stromen en komen er stemming regulerende stoffen vrij, zoals dopamine en serotonine. Daarnaast zijn de weersinvloeden van invloed op je stemming. Zo wordt zonneschijn veelal geassocieerd met positieve stemmingen.