Sporten is goed voor je. Niet alleen voor je conditie of voor de lijn. Onderzoekers van de Amerikaanse Academie voor Orthopedische Chirurgen zijn erachter gekomen dat sporten waarbij je botten worden belast, goed zijn voor je botten. Dit verkleint namelijk je risico op osteoporose, ook wel botontkalking. Dit is vooral voor vrouwen belangrijk, omdat vrouwen meer risico lopen op osteoporose. Sporten die goed zijn voor je botten zijn bijvoorbeeld:\
Sporten
- Hardlopen
- Tennis
- Golf
- Nordic walking
Daarnaast zijn ook activiteiten zoals grasmaaien, tuinieren en traplopen goed voor je botten.
Osteoporose, wat is dat?
Osteoporose, ook wel botontkalking, betekent letterlijk poreus bot. Tot je 30ste worden je botten steeds sterker. In deze periode is je botopbouw groter dan je botafbraak. Na je 35st begint het proces van osteoporose. Dan is de botafbraak groter dan de botopbouw. De beginfase van osteoporose wordt ook wel osteopenie genoemd. Osteopenie betekent letterlijk minder bot. Er is dan al wel een vermindering van je botmassa, maar er zijn nog geen klachten of breuken. Wanneer je wel klachten of breuken hebt kan het zijn dat je osteoporose hebt.
Osteoporose en de overgang
Bij vrouwen versnelt het proces van botontkalking tijdens en na de overgang. Dit komt door de afname van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen zorgen ervoor dat de afbraak van je botten wordt vertraagd en beschermen je zo tegen osteoporose. Doordat je deze hormonen tijdens en na je overgang minder aanmaakt, vermindert de bescherming. Aan deze afname van hormonen kan je niets doen, maar je kan er wel voor zorgen dat je risico op osteoporose afneemt. Hier kan je het best mee beginnen in de tijd dat je botten nog sterker worden, dus voor je 25ste.
Osteoporose, verklein je risico
Naast sporten zijn er nog een aantal andere dingen die je kan doen om je risico op osteoporose te verkleinen. Zo is het belangrijk voldoende calciumrijke producten te eten en drinken. Dit zijn bijvoorbeeld:
- Zuivelproducten
- Boerenkool
- Peulvruchten
- Noten
- Zaden
Andere voeding kan je juist beter mijden. Natrium, alcohol, suiker en cafeïne belemmeren namelijk de opname van calcium.
Ook is het belangrijk dat je genoeg vitamine D binnen krijgt. Vitamine D bevordert de opname van calcium. Je maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht, maar het zit ook in producten zoals margarine, vlees, eieren en vis. Veel vrouwen hebben last van een vitamine D tekort. Women’s Vitamine D Forte kan dan een goede oplossing zijn. Deze formule bevat een hoge, maar verantwoorde dosering vitamine D.
Care for Women helpt!
Osteoporose is de nummer 1 doodsoorzaak onder vrouwen. Een goede reden om je eigen risico in de gaten te houden en zo klein mogelijk te houden. Vermoed je dat je een verhoogd risico hebt, of zelfs al last hebt van osteoporose? Of wil je gewoon meer weten over osteoporose? Maak dan eens een afspraak bij een Care for Women specialiste. Zij kan je precies uitleggen wat osteoporose is en hoe het met jouw risico gesteld is. Bovendien is de specialiste zelf ook vrouw. Een afspraak maken met een Care for Women specialiste kan 24 uur per dag in de online webagenda of door te bellen naar 088 442 0442. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van de huisarts is niet nodig.