Sommige types van antidepressiva, met name de zogenaamde SSRI’s ( selective serotonin reuptake inhibitor), zouden mogelijk het bot kunnen verzwakken. Uiteindelijk zouden ze zelfs kunnen bijdragen aan het ontstaan van osteoporose. Dat meldt de Harvard Mental Health Letter. Antidepressiva en botten zijn dus een combinatie om in de gaten te houden.
Antidepressiva en osteoporose
Uit verschillende studies blijkt dat SSRI’s (zoals Fluoxetine, Prozac, Fluyoxamine, Paroxetine, etc.) bij pre- en postmenopauzale vrouwen de botgroei kunnen afremmen. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat een depressie de concentratie van bepaalde chemische stoffen, zoals stresshormonen en neurotransmitters, in het bloed verhoogt. Dit zou een negatieve invloed hebben op de botaanmaak.
Op basis van deze studies wordt artsen aangeraden om extra voorzichtig te zijn met het voorschrijven van SSRI’s aan vrouwen en kinderen met een groot risico op osteoporose. Bovendien wordt aangeraden om, bij het voorschrijven van SSRI’s, extra aandacht te besteden aan de consumptie van calcium en vitamine D.
Osteoporose
Osteoporose, ook wel botontkalking, komt vaak voor. Wereldwijd krijgt 1 op de 4 vrouwen boven de 55 jaar er mee te maken. Dit komt doordat je tijdens en na je overgang minder oestrogeen en progesteron aanmaakt. Deze hormonen beschermen je botten tegen botafbraak. Als je deze niet meer aanmaakt zijn je botten dus extra kwetsbaar. Daarom is het voor vrouwen belangrijk om sterke botten op te bouwen. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter. Probeer eens een sport die goed is voor je botten, zoals hardlopen en basketbal. Ook voeding met veel calcium en vitamine D kan zorgen voor sterke botten.
Care for Women en osteoporose
Vermoed je dat je een verhoogd risico op osteoporose hebt of dat je al last hebt van botontkalking? Of wil je gewoon meer weten over osteoporose? Maak dan eens een afspraak bij een Care for Women specialiste. Zij kan je precies vertellen wat osteoporose is en hoe het ervoor staat met jouw risico. Bovendien is de specialiste zelf ook vrouw. Een consult bij Care for Women wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit het aanvullende pakket en een verwijsbriefje van je huisarts is niet nodig. Dus waar wacht je nog op? Maak een afspraak in de online webagenda of bel naar 088 442 0442.
Bron: gezondheid.be