Onderzoekers van de KU Leuven hebben samen met collega’s uit Australië, Hongarije en Jordanië een sneltest ontworpen om endometriose gemakkelijk te kunnen opsporen.

Endometriose

Bij vrouwen met endometriose groeit het baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder. Vrouwen die hieraan lijden, kunnen tijdens de menstruatie ernstige pijn hebben, maar ook pijn tijdens het vrijen en pijn bij het plassen en ontlasten. Daarnaast kan het nadelige invloed hebben op de vruchtbaarheid. Naar schatting komt dit bij ongeveer 10% van alle vruchtbare vrouwen voor. Zoals je je kunt voorstellen; het kan een behoorlijke impact hebben op iemands leven. Omdat endometriose niet altijd herkend wordt, blijven veel vrouwen onnodig met pijnklachten rondlopen.

Om de diagnose te stellen is meestal een laparoscopie nodig. Hierbij wordt via een minuscule insnede (van slechts anderhalve centimeter) ter hoogte van de navel een kijkinstrument ingebracht, waarlangs de organen van het kleine bekken rechtstreeks kunnen worden geëvalueerd. Via dezelfde weg kan, indien nodig, worden ingegrepen. Met de nieuwe test zou endometriose eenvoudiger en sneller en ook in een vroeger stadium kunnen vastgesteld worden. Daarbij wordt een beetje baarmoederslijmvlies uit de baarmoederhals gehaald. Dit kan gebeuren via de vagina zoals men een biopsie neemt. Door de zenuwweefsels van het staal te analyseren, kan met bijna 100% zekerheid worden vastgesteld of er endometriose is.

Bron: gezondheid.be

Care for Women

Pijn bij het vrijen, een onregelmatige menstruatie of problemen met zwanger raken. Allemaal dingen waar je als vrouw tegenaan kunt lopen. Natuurlijk hoeft endometriose niet in alle gevallen de oorzaak te zijn. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom je bepaalde klachten hebt. De Care for Women specialiste kan samen met jou kijken wat er aan de hand is en de eventuele oorzaken bepalen. Samen kijken jullie dan naar een goede oplossing, die oplossing kan een voedingssupplement inhouden maar ook het advies om toch eens naar de gynaecoloog te gaan. In alle gevallen beantwoordt ze je vragen en bied ze een luisterend oor. Klik hier om een afspraak te maken.