Een dagelijkse dosis selenium lijkt geen extra slecht cholesterol in de hand te werken en lijkt een boost te geven aan goed cholesterol! Deze bevindingen komen voort uit een zes maanden durend onderzoek waarbij de impact van verschillende doseringen selenium op het cholesterol zijn getest. De studie is uitgevoerd onder 500 gezonde Britse mannen en vrouwen tussen de 60 en 74.

Het onderzoek: selenium & cholesterol

‘Het is zo dat er heel veel studies zijn gedaan naar de associatie tussen Selenium en cholesterol maar een associatie is ook niet meer dan dat, het betekent niet dat het een van invloed is op het ander’ Aldus studieleider Margaret P. Rayman. “We hebben daarom gekeken of selenium echt cholesterol veroorzaakt.”Na het onderzoek kunnen we veilig stellen dat selenium een licht positief effect had.” Echter, de veiligheid van selenium is niet bestudeerd en de bevindingen zijn niet significant genoeg om het gebruik van het mineraal aan te bevelen. Ze geeft ook aan dat het resultaat niet perse doorgetrokken kan worden op elke bevolkingsgroep, omdat elk land verschillende voedingsgewoonten heeft. Bloedtesten moesten selenium, goed cholesterol en slecht cholesterol aantonen aan het begin van de studie. Sommige deelnemers moesten dagelijks een selenium supplement met een lage, gemiddelde of hoge dosering nemen, terwijl anderen een placebo uitgereikt kregen.

De selenium levels in het bloed waren aan het begin van het onderzoek relatief laag. Tijdens het onderzoek bleek dat de selenium levels inderdaad omhoog gingen in reactie op de supplementen, terwijl de mensen die selenium namen ook een lichte daling zagen in zowel slecht cholesterol als het totaal cholesterol. Het goede cholesterol ging licht omhoog bij de proefpersonen die de hoogste dosering selenium kregen. Geen van de patiënten ondervond ernstige bijwerkingen als resultaat van het supplement gebruik. Rayman en haar medeonderzoekers concludeerden dat selenium geen negatief effect lijkt te hebben op het totaal cholesterol en kan zelfs een licht positieve werking hebben. Ze waarschuwt echter wel dat er niet gegeneraliseerd kan worden, wat voor Britten geldt, hoeft niet voor andere bevolkingsgroepen te gelden. Ook hangt het er heel erg vanaf of je van jezelf al hoge seleniumwaarden in je bloed hebt.

Vrouwen en cholesterol

Hart- en vaatziekten zijn inmiddels doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. De kans dat vrouwen hieraan sterven is negen keer groter dan de kans te overlijden aan borstkanker. Maar liefst 61 procent van de vrouwen heeft een verhoogd cholesterol en ook een verhoogde bloeddruk komt vaak voor. In de praktijk worden de klachten vaak niet serieus genomen of niet herkend, met dodelijk gevolgen.  Laat je daarom na je 50e regelmatig controleren! Als je er op tijd bij bent, is er namelijk prima iets te doen aan de risico’s. Het is, vooral voor vrouwen, heel erg belangrijk om de risico’s te onderkennen.

Screenen

Niet iedere vrouw is hetzelfde, we zijn allemaal uniek! Daarom zijn de consulten van Care for Women ook gericht op persoonlijk advies en begeleiding. Er wordt gekeken naar wat bij jou past. Tijdens de consulten wordt je ook gecontroleerd op cholesterol en jouw persoonlijke risico op hart-en vaatziekten. Komt er iets uit? Dan wordt je direct doorverwezen naar een specialist die je verder kan helpen. Blijf niet met twijfels en onzekerheden lopen en maak direct een afspraak bij een Care for Women specialiste bij jou in de buurt! Klik hier voor de online agenda.