“Helaas denken jonge meiden nog te vaak ‘kiezen op elkaar’, als ze pijn tijdens seks is”, beaamt Peter Leusink van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS). “Daar komt bij dat huisartsen de klacht niet altijd herkennen, of niet door durven te vragen. In de spreekkamer valt nog veel te winnen.”
Het kán wel
Uit schattingen blijkt dat 12 procent van de vrouwen lijdt aan dyspareunie: gemeenschap is pijnlijk, maar het kan wel. Vaginisme komt voor bij 1 procent van de vrouwen. De vagina gaat op ‘op slot’ door onwillekeurige aanspanning van de bekkenbodemspieren, waardoor penetratie onmogelijk is. De klachten komen het meest voor onder vrouwen in de leeftijd tussen 18 en 35. Ruim een kwart van de vrouwen die in behandeling zijn op de poliklinieken seksuologie, komt vanwege pijnklachten. “Het ergste vind ik dat ze er zolang mee rond lopen. Dat hoor ik vaak van vrouwen die hier komen met hun probleem”, zegt Brauer.
Taboe op pijn tijdens seks
Er zijn behandelmethoden – op het AMC bestaan die uit een combinatie van gedragstherapie en fysiotherapie – maar het is nog niet helemaal duidelijk wat de klachten veroorzaakt. Brauer: “Meer onderzoek is nodig om een betere behandeling te ontwikkelen.” Geld is echter lastig te vinden, zegt Leusink van de NVVS. “Van erectiestoornissen weten we alles. De farmaceutische industrie wil daar wel in investeren, want er valt geld mee te verdienen.” Het onderwerp ligt nog steeds in de taboesfeer, zegt Brauer, die dat vooral merkt aan het stagnerende aantal proefpersonen met vaginisme. “Als er aandacht is voor seks is het bijna altijd in positieve zin. In de media is seks opwindend, spectaculair en word je aangespoord te experimenteren.”
Dyspareunie en vaginisme kunnen veel impact hebben op vrouwen. “De klachten drukken een negatief stempel op het seksleven en kunnen persoonlijke en relationele problemen tot gevolg hebben. Vrouwen hebben het gevoel dat ze niet volledig vrouw zijn als ze geen gemeenschap met hun partner kunnen hebben.” Dit kan voor onzekerheid zorgen maar zelfs tot depressies of het gevoel van falen leiden. Ook het aangaan van een relatie waar seks ‘bij hoort’ kan uitblijven.
Bron: spitsnieuws.nl
Care for Women
Ook de Care for Women specialisten zien in hun praktijken vrouwen met deze problemen. Niet alleen jonge vrouwen maar ook vrouwen in de overgang die door vaginale droogte pijn hebben bij het vrijen. In veel gevallen is er een oplossing te vinden voor het probleem, soms is alleen erover praten als zo’n opluchting dat het je veel goed kan doen. De Care for Women specialiste is speciaal opgeleid in vrouwen en hun hormonen en kan je hier dus goed over adviseren. Daarnaast is zij zelf ook vrouw en begrijpt ze dus als geen ander wat je mee maakt en hoe vervelend het kan zijn. Daarnaast kun je de vaginale droogte proberen te verminderen door gebruik te maken van de Women’s Personal Gel. Kijk daarvoor eens in onze webshop. Maak gerust eens een afspraak maken bij één van onze specialisten.