Nauwelijks naar de wc gaan terwijl je toch zoveel eet? Dan kún je last hebben van constipatie (ook wel verstopte darmen of obstipatie genoemd). Ongeveer 33% van de Nederlanders heeft daar wel een last van: vrouwen hebben 2x zo vaak verstoppingen ten opzichte van mannen! Het is een vervelend probleem waar we niet graag over praten en dat maakt het ook lastig om er hulp voor te vragen en te krijgen. Er zijn verschillende oorzaken voor constipatie. Iedereen heeft een ander ontlastingspatroon. De één gaat een paar keer per dag naar de wc voor een grote boodschap terwijl de ander misschien om de dag hoeft.

Symptomen

Constipatie kun je aan de volgende symptomen herkennen:

  • Harde ontlasting en is moeilijk te produceren
  • Regelmatig een opgezet gevoel in je buik
  • Minder dan drie keer per week een bezoek aan de wc brengen voor een grote boodschap
  • Last van winderigheid en buikpijn
  • Aambeien, die kunnen ontstaan door het te hard persen
  • Nadat je naar de wc bent geweest niet een opgelucht gevoel hebben maar het idee dat er nog meer moet komen

Consumeren

Door het te veel consumeren van zuivelproducten kan de constipatie voor sommigen verergeren of juist verminderen. Maar hoe weet je nu wat teveel zuivel is? Drie glazen melk per dag is een goede hoeveelheid. Als je meer consumeert probeer dan te minderen en te kijken of de problemen minder erg worden. Ook dehydratie (vocht tekort) kan constipatie veroorzaken. Vocht zorgt er namelijk voor dat de ontlasting zacht blijft, waardoor je verstoppingen mee kan vermijden. Let op, overmatige consumptie van alcoholische of cafeïne-houdende dranken kan ook dehydratie in de hand werken! Te weinig vezels eten is een veel voorkomende oorzaak van constipatie. Want de gemiddelde Nederlander krijgt minder vezels binnen dan de aanbevolen hoeveelheid. Het gevolg is een trage stoelgang, aambeien en zo meer. Eet ten minste 2 ons groente, 2 stuks fruit, circa 6 sneetjes volkorenbrood en 2 ons aardappelen/volkoren pasta of rijst/peulvruchten per dag. Variatie is daarbij belangrijk.

Toiletbezoek

Veel mensen vinden het gênant om bijvoorbeeld op het werk, school of tijdens het winkelen een grote boodschap te doen dus houd je het maar op tot je thuis bent. Maar het negeren van de druk die het veroorzaakt, zorgt niet alleen voor lichamelijk ongemak maar het ophouden van een grote boodschap verergert ook de verstopte darmen.

Stress en te weinig beweging

Veel last van emotionele stress kan de constipatie veroorzaken en verergeren. Wat goed tegen stress gaat is het masseren van de onderbuik (dit kun je ook door je partner laten doen met de Women’s Personal Gel) dit helpt de spieren ontspannen zodat de stoelgang weer op gang komt. Ook methodes zoals yoga, meditatie of ademhalingstechnieken zijn goede ontstressers. Gebrek aan lichamelijke beweging kan net zoals stress bijdragen aan constipatie. Bovendien zorgt beweging voor een regelmatige stoelgang en een vermindering van stress. Wacht na het nuttigen van een maaltijd minstens een uur, voordat je aan de slag gaat. Je lichaam heeft tijd nodig om voedsel te verwerken. Probeer een paar keer per dag zo’n 10 tot 15 minuten te wandelen.

Vakantie

Als je op reis bent zit je meestal stil, in een vliegtuig, auto of motor. Vaak is goede voeding dan ook een groot probleem. Samengevat verandert reizen je dagelijkse routine en eetpatroon dan kan dat constipatie veroorzaken. Zorg dat je dus goed blijft bewegen en neem onderweg bakjes groente en/of fruit mee en blijf vooral veel water drinken! Soms ligt er een ziekte ten grondslag aan constipatie, zoals een beroerte, diabetes, een trage schildklier, dikke darm poliepen of de ziekte van Parkinson. In zeldzame gevallen kan constipatie samenhangen met darmkanker of auto-immuunziekten. Heb jij last van een verstopping of denk je dat je er één hebt en vertrouw je de klachten niet helemaal? Maak dan een afspraak met een van de Care for Women specialisten bij jou in de buurt!