Veel vrouwen zullen het herkennen; het ene moment ben je hartstikke vrolijk, een kwartiertje later loop je te huilen en ben je boos op alles en iedereen. Deze wisselingen in je stemming worden veroorzaakt door het hormoon oestrogeen. De effecten van veranderingen in oestrogeen verschillen per vrouw. Je kunt last hebben van stemmingswisselingen tijdens je menstruatie, een zwangerschap of de menopauze dankzij je hormonen. Wil jij met iemand praten over je klachten en een oplossing vinden? Maak dan eens een afspraak met een Care for Women specialist. Als je liever zelf iets probeert kun je terecht in onze webshop. Hier vind je diverse producten die je klachten kunnen verminderen.
Oestrogeen; het effect
Hoewel al lang duidelijk is dat oestrogeen samenhangt met stemmingswisselingen, is nog niet bekend hoe dit precies zit. Onder invloed van oestrogenen vermeerdert het niveau van serotonine in je hersenen. Serotonine heeft invloed op je stemming, slaap, libido, pijn en eetgedrag. Daarnaast zorgen oestrogenen voor endorfine. Dit ‘’geluksstofje’’ werkt pijn onderdrukkend en zorgt voor een gevoel van geluk.
Effect van hormonen
Ieder mens is anders, hormonen verschillen ook per persoon. Daardoor is het onmogelijk om het effect van oestrogeen te voorspellen. Ondanks de ogenschijnlijk positieve effecten van oestrogeen op de hersenen, verbetert bijvoorbeeld de stemming van veel vrouwen na de menopauze. Dit is opvallend omdat het oestrogeenniveau na de menopauze erg laag is. Is het dan een teveel aan oestrogeen dat de stemmingswisselingen veroorzaakt? Of juist een tekort, of is de ene persoon gevoeliger voor oestrogeen dan de andere persoon? Sommige experts geloven dat bepaalde vrouwen meer gevoelig zijn voor de veranderingen in het oestrogeenniveau.
Hormonen en de menstruatie
Midden in je menstruatiecyclus is er een piek in de hoeveelheid oestrogeen, daardoor vindt de eisprong plaats. Na de eisprong daalt het oestrogeengehalte weer heel sterk. De rest van de maand daalt en stijgt je oestrogeenniveau heel geleidelijk. Veel vrouwen hebben voor of tijdens de menstruatie lichamelijk maar ook emotioneel ongemak, de ernst van dit ongemak verschilt sterk per vrouw. Ongeveer 20 tot 40% van de vrouwen heeft in haar leven wel eens last van het Premenstrueel Syndroom (PMS). En zo’n 3 tot 9% van de vrouwen heeft te maken met Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD), dit wordt beschouwd als een meer ernstige vorm van PMS.
Hormonen na de bevalling
Na de bevalling wil je genieten van je kindje en die mooie periode. Sommige vrouwen ervaren de eerste 6 maanden na de bevalling een (zware) depressie. Dit wordt vaak in verband gebracht met het hormoon oestrogeen, maar ook met progesteron. De abrupte daling van deze hormonen lijkt de meest logische oorzaak van een depressie na de bevalling(postpartumdepressie). Echter, ook sociale en psychologische factoren spelen mee in het krijgen van een postnatale depressie. Een postnatale depressie wordt nog altijd hetzelfde behandeld als elke andere depressie.
Hormonen en de menopauze
De menopauze luidt het einde van je vruchtbare periode in. Misschien ben je hier wel blij om, misschien vind je het wel jammer. De menopauze kan wel zorgen voor behoorlijk wat lichamelijke en psychische ongemakken. De klachten worden veroorzaak doordat je eierstokken geen oestrogeen meer produceren na je laatste menstruatie. Ook kan tijdens de menopauze je oestrogeenniveau onvoorspelbaar en instabiel zijn. Opvliegers, hevige transpiratie, vermoeidheid, menstruatieklachten, problemen met zwanger worden, stemmingswisselingen, slecht slapen, urineverlies, botontkalking, het is maar een greep uit alle zaken waar je als vrouw mee te maken kunt krijgen. Soms gaat het om vage klachten die veroorzaakt worden door veranderingen in je hormonen. Klachten waarvan je niet altijd het gevoel het dat ze worden begrepen, of erger nog, waarvan je het gevoel hebt dat jíj niet wordt begrepen. Toch is er wel degelijk iets te doen aan deze klachten. Wat? Vraag het eens aan de Care for Women specialiste! Het is mogelijk om online direct een afspraak te maken.