Heb je hoofdpijn of migraine? Migraine gaat gepaard met erge hoofdpijn, het niet kunnen verdragen van licht en geluid en zelfs braken. In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen last van deze vorm van hoofdpijn. Migraine komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door het vrouwelijk hormoon oestrogeen, dit zou de kans op migraine verhogen.

Migraine, wat is het?

Een migraineaanval brengt vaak heftige pijn met zich mee die 4 tot 72 uur aanhoudt. Als de aanval korter of juist langer duurt heb je niet te maken met migraine. Misselijkheid, de neiging te braken en het niet verdragen van licht en geluid zijn symptomen die veel voorkomen bij migraine. Een aantal patiënten hebben daarnaast last van auraverschijnselen. Dit houdt in dat je 15 tot 45 minuten voor de migraineaanval een soort lichtflitsen ziet.

Migraine, oorzaken en uitlokkers

Vaak wordt migraine veroorzaakt door het samentrekken van de bloedvaten in de hersenen. Hoe dit precies komt is niet duidelijk. Men vermoedt dat het te maken heeft met een stoornis in de neurotransmitters. Dit zijn chemische stoffen in onze hersenen die zenuwprikkels van cel tot cel doorgeven en ook informatie naar de bloedvaten sturen.

Voordat je een aanval krijgt is het mogelijk dat je concentratie stijgt door deze stoffen. Maar direct na het begin van je aanval neemt je concentratie weer sterk af. Door deze wisselende concentratie is het mogelijk dat je voor je aanval last krijgt van auraverschijnselen.

Een migraine aanval kan uitgelokt worden door verschillende factoren. Dit is voor iedereen verschillend. Er is geen bewijs dat voedselovergevoeligheid een migraineaanval uitlokt. Toch ervaart een deel van de patiënten dat bepaalde voeding een negatieve invloed heeft op de migraine. Voorbeelden van factoren die een aanval kunnen uitlokken zijn:

  • Stress
  • Slaapgebrek
  • Spanning
  • Plotselinge overgang van spanning naar ontspanning
  • De menstruatie, dit wordt menstruele migraine genoemd
  • Te weinig drinken
  • Alcohol en koffie

De Care for Women specialiste helpt bij migraine

Heb je vragen over migraine of heb je het zelf? Of denk je dat je menstruele migraine hebt? De Care for Women specialiste is er voor jou op het gebied van voorlichting en advies over migraine. Want je hoeft niet met je klachten rond te blijven lopen, er is iets aan te doen. Een consult wordt door de meeste zorgverzekeraars al vergoed uit de aanvullende pakketten. Bovendien is de specialiste zelf vrouw, zij weet dus als geen ander waar je tegenaan kunt lopen. Waar wacht je nog op? Maak zelf een afspraak of bel 088-4420442. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig!