Heb jij ook weleens last van vaginale klachten? Dan kan het zijn dat je vagina niet in optimale conditie is. Jeuk, irritatie, droogheid een branderig gevoel of onaangenaam ruikende afscheiding zijn een aantal bekende klachten die horen bij een vagina in ‘onbalans’. Dat is niet iets om je voor te schamen, heel veel vrouwen hebben hier last van. Helaas kunnen deze vervelende klachten wel zorgen voor onzekerheid en niet te vergeten pijn en een naar gevoel.

Hoe zit het in elkaar?

De vagina verbind je baarmoeder met de buitenkant van je lichaam, het uitwendige deel is de vulva. Het vochtpijl in je vagina wordt in stand gehouden door afscheiding van de baarmoedermond en vaginale weefsels. Vrouwen die net zijn bevallen of in de overgang zijn, hebben vaak ook een droge vagina. De afscheiding ziet er normaal gesproken eiwit- of melkachtig uit en is een crème achtige substantie, daarnaast ruikt het prettig als je vagina gezond is. Je menstruatiecyclus is overigens ook van invloed op je afscheiding. Het slijmvlies aan je vaginawand is heel sterk en beschermend en als dit slijmvlies is beschadigd is je vagina ook vatbaarder voor schadelijke bacteriën.

Vaginale klachten: het gaat om balans

Net zoals in je mond en darmen. leven ook in je vagina een groot aantal bacteriën die in balans met elkaar moeten zijn. Dit wordt ook wel je ‘vaginaal milieu’ genoemd. De melkzuurbacteriën die in je vagina voorkomen spelen ook een belangrijke beschermende rol, ze zorgen voor een zuur milieu in de vagina. Als die melkzuurbacteriën worden verdrongen door bijvoorbeeld schimmels ontstaat een verstoring van het vaginale milieu waardoor diverse klachten kunnen optreden.

Wil je meer weten over vaginale klachten? Maak dan een afspraak bij een van onze Care for Women specialisten! Ook is er Women’s Personal Gel. De gel is een speciaal ontwikkeld glijmiddel dat niet plakt, niet uitdroogt en heerlijk zacht aanvoelt op je huid. Women’s Personal gel houdt de kwetsbare huid van je vagina in conditie, is verzorgend en kan zelfs gebruikt worden als massageolie.