Vrouwen die kampen met diabetes en depressie hebben een twee keer zo grote kans te overlijden. Vooral de kans op hartaandoeningen is erg groot. Dit blijkt uit een studie van Dr. Frank B. Hu, professor medicijnen aan Harvard. Aan de studie deden 78.282 vrouwen mee tussen de 54 en 79 jaar. In de 6 jaar waarin het onderzoek plaatsvond overleden 4654 vrouwen. Vrouwen met diabetes hebben 35% meer kans te overlijden dan vrouwen zonder diabetes. Voor vrouwen met een depressie is het risico 44% hoger. Vrouwen met beide ziektes hebben een twee keer zo hoog risico te overlijden.
Diabetes en depressie: vicieuze cirkel
Mensen die worden getroffen door beide ziektes komen vaak in een vicieuze cirkel terecht. “Mensen met diabetes zijn vaker depressief omdat zij te maken hebben met langdurige psycho-sociale stress, dit wordt geassocieerd met de complicaties van diabetes”, zegt Hu. “Het is mogelijk dat deze twee aandoeningen elkaar niet alleen op biologisch vlak beïnvloeden, maar ook op gebied van gedrag.”
Mensen met diabetes die ook depressief zijn, zijn geneigd om minder goed voor zichzelf te zorgen. Hierdoor ‘managen’ ze hun diabetes ook minder goed. Dit kan leiden tot complicaties die het risico op overlijden verhogen. Om het risico op overlijden zo laag mogelijk te houden, is het belangrijk beide ziektes goed te behandelen.
Diabetes en depressie – hartaandoeningen
Toen het team van Hu keek naar de sterfgevallen door een hartaandoening bleek dat vrouwen met diabetes een verhoogd risico hadden op overlijden van 67% en vrouwen met een depressie een verhoogd risico van 37%. Bij vrouwen die zowel diabetes als een depressie hebben is dit risico 2,7 keer zo groot. De oorzaak hiervan ligt waarschijnlijk in je zenuwstelsel. Type 2 diabetes en depressie zijn vaak gelinkt aan een ongezonde levensstijl. Hieronder vallen bijvoorbeeld roken, een ongezond dieet en gebrek aan beweging. Daarbij kan een depressie een verandering in het zenuwstelsel triggeren die dan weer van invloed kan zijn op het hart.
Screening op risicofactoren
In 2009 publiceerde Care for Women al verontrustende cijfers met betrekking tot het stijgen van het bloedsuikergehalte, de bloeddruk en het cholesterol bij vrouwen die in de overgang zijn. Deze cijfers lieten zien dat 61% van de vrouwen in de overgang een verhoogd cholesterol heeft, 29% van de vrouwen verhoogde bloeddruk en 7% een te hoog glucose gehalte. Aan dit onderzoek deden meer dan 2000 vrouwen mee, met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Met deze verontrustende cijfers startte Care for Women de discussie over de noodzaak van screening naar risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij vrouwen in de overgang.
Care for Women helpt!
Gezien de leeftijd van de deelnemers in dit onderzoek is de kans groot dat de vrouwen zich in of rond de overgang bevonden. De gemiddelde leeftijd van de laatste menstruatie is namelijk 51,2 jaar. In de overgang vergroten niet alleen de risicofactoren, maar ook de daling van het vrouwelijke hormoon oestrogeen wordt groter. Zowel het onderzoek van dr. Hu als dat van Care for Women toont aan dat het belangrijk is voor vrouwen richting de 50 jaar om zich regelmatig na te laten kijken. Care for Women kan hierbij helpen met de speciale healthcheck..Als je als vrouw last krijgt van stemmingswisselingen en depressies rond de periode van de overgang is er een grote kans dat dit overgangsklachten zijn. Veel vrouwen blijven met deze klachten lopen, alsof er niets aan te doen is en dit er “gewoon bij hoort”. Zonde, want er is wel degelijk wat aan te doen.
Maak eens een afspraak bij een Care for Women specialiste. Zij is gespecialiseerd in de overgang en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast is ze zelf ook vrouw. De specialiste kijkt samen met jou naar je klachten en vindt daarna een oplossing die bij jou past. Wacht dus niet langer en maak een afspraak. Dat kan 24 uur per dag in de online webagenda of door te bellen naar 088 442 0442. Een consult bij Care for Women wordt door de meeste zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering vergoed, je kunt dit eenvoudig bij hen navragen. Een verwijsbriefje van je huisarts is niet nodig.