Een op de drie vrouwen heeft nog buikpijn klachten twee jaar nadat ze op de Spoedeisende Hulp is geweest voor deze klachten. Driekwart van de vrouwen die met chronische buikpijn klachten een gynaecoloog bezoekt, heeft drie jaar later nog steeds pijn. Het blijft bovendien grotendeels onduidelijk waarom de overige vrouwen wel van hun pijn afraken. Dit blijkt uit promotieonderzoek van gynaecoloog Philomeen Weijenborg van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Weijenborg pleit ervoor om niet blind te staren op de pijn, maar te focussen op het omgaan met chronische buikpijn.

Weijenborg ging na hoe het vrouwen verging nadat zij zich met acute buikpijn klachten hadden gemeld op een Spoedeisende Hulp. Twee jaar na hun bezoek aldaar was 2/3 van hen opgeknapt. Maar met name de vrouwen met een laag inkomen en geweld op jonge leeftijd in de voorgeschiedenis bleken meer kans te hebben op het voortduren van hun klachten. Ook inventariseerde Weijenborg bij 72 patiënten die met chronische buikpijn klachten bij het diagnostische Chronische Buikpijn Team van het LUMC kwamen hoe het ze na drie jaar verging. Slechts een kwart van hen had in het voorgaande jaar minder dan drie maanden pijn gehad. Geen enkele van de vooraf gemeten demografische, klinische of pijngerelateerde variabelen kon voorspellen welke vrouwen zouden herstellen. Ook was er geen onderscheid tussen vrouwen die wel of niet waren behandeld.

Vervolgstudie

In een vervolgstudie onder 84 vrouwen met chronische buikpijn bleek wel dat de pijn na drie jaar minder intens was en dat de vrouwen er beter mee konden omgaan dan voorheen. Wederom was er geen sprake van enige samenhang tussen de pijnvermindering en andere factoren. Minder catastrofaal denken over de pijn hing echter wél samen met minder pijn, minder depressieve klachten en minder fysieke beperkingen.

Chronische buikpijn

Eén op de vijf vrouwen in de algemene bevolking heeft last van chronische buikpijn. Weijenborg definieerde dat als het incidenteel of continu last hebben van buikpijn gedurende minstens zes maanden. Sommige vrouwen bezoeken voor hun klachten een gynaecoloog, die veelal geen lichamelijke afwijking kan vinden. Ook als afwijkingen wél aanwezig zijn, kunnen ze vaak de pijn niet verklaren.

Care for Women

Care for Women is al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in vrouwen en hun gezondheid. Heb jij last van hormonale klachten zoals menstruatiepijn, PMS of de overgang? Dan kun je behoorlijk last hebben van klachten zoals opvliegers en stemmingswisselingen. De Care for Women specialiste is zelf vrouw en gespecialiseerd in jouw vraag of klacht. Je kunt zonder verwijzing van je huisarts bij haar terecht voor een behandeling die bij je past. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering. Vele vrouwen gingen je al voor, dus waar wacht je nog op? Een afspraak maak je eenvoudig zelf in de webagenda of via 088-4420442.

Bron: medicalfacts.nl