Maar liefst één op de twee vrouwen heeft na de overgang een verhoogd cholesterolgehalte. En ongeveer 20% van de vrouwen boven de 35 jaar slikt cholesterolverlagende middelen, dat is twintig keer meer dan twaalf jaar geleden.

Aanleg

Het cholesterolgehalte in je bloed kan oplopen door aanleg of omdat je te veel verzadigde vetten eet. In het geval van aanleg ben je aangewezen op levenslange cholesterolverlagende medicatie want gezonde leefgewoonten zullen je dan onvoldoende helpen om je cholesterol onder controle te krijgen. In het geval van teveel verzadigde vetten zul je je leef- en eetpatroon moeten aanpassen. De Care for Women specialiste kan je hierbij helpen.

Cholesterolverlagende medicatie geen wondermiddel

Als je teveel verzadigde vetten eet of ongezond leeft zal cholesterolverlagende medicatie geen wondermiddel zijn. Ze verminderen wel je risico op hart- en vaatziekten, maar hebben weinig invloed op je levensverwachting. Daarnaast zal cholesterol verlagende medicatie nooit het effect hebben van wat je met een gezonde leefstijl kunt bereiken. Cholesterolverlagende medicatie heeft bijvoorbeeld veel minder impact dan stoppen met roken, wat veruit de belangrijkste beschermingsmaatregel is voor hart en bloedvaten.

“Slik je medicijnen zonder iets te doen aan je Bourgondische leefgewoonten, dan zal je risico op een infarct of een beroerte met hooguit enkele procenten zakken”

Doodsoorzaak nummer 1

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Elke dag sterven er ruim 50 vrouwen aan hart en vaatziekten! Care for Women heeft de healthcheck waar bij vrouwen onder andere het cholesterol en bloed worden getest. Ook wordt gekeken naar je persoonlijk risico en bijvoorbeeld je familie historie. Weten wat jouw risico is en jezelf een gerust gevoel geven? Maak dan vandaag nog een afspraak bij de Care for Women specialiste bij jou in de buurt! Je krijgt het rapport direct mee naar huis, samen met tips hoe jij je levensstijl kunt aanpassen. Uiteraard kan zij je ook helpen om deze tips in de praktijk toe te passen en kun je bij haar terecht met al je vragen over hart- en vaatziekten bij vrouwen en het risico van een te hoog cholesterol.